Be a bunkerbe…

…mondják a fejlett kötvénypiacok.

Miután a spanyol 10-éves kötvények hozama átütötte felfelé a 7%-ot, egyre valószínûtlenebbnek tûnik, hogy komoly európai beavatkozás nélkül túlélhetik ezt az ibériaiak. A kötvénypiacok jelzése szerint egyre kisebb az esélye az európai “kiüljük” stratégiának, és a kellemes, nyugodt, nyári pihenésnek. A spanyol kötvénypiac jelenleg a legjobb hõmérõ, és ez a hõmérõ most lázat, ráadásul életveszélyes lázat jelez. Eközben a német, osztrák, dán, svéd, svájci egyszóval biztonságosnak tekintett kötvénypiacok hozama MINDENKORI mélypontjára zuhant, ami azt jelzi, hogy a befektetõk menekülnek a bunkerbe, mert atomrobbanástól tartanak. A svájci kétéves kötvény hozama mínusz 0,4%/év, a dán mínusz 0,32%, és a német is mínusz 0,07%. A befektetõk fizetnek ezeknek az államoknak, csakhogy vigyázzanak a pénzükre. Tetézi a bajt, hogy USA-ban is a mindenkori mélyponton, 1,45%-on van a 10éves kötvény: a korábbiakkal ellentétben mostmár az Egyesült Államok sem tûnik a növekedés utolsó bástyájának.

A kötvénypiacok egyértelmû jelzése: meneküljön aki tud, mert borzasztó recesszió zajlik és ki tudja hogyan ér véget az európai adósságválság.

A részvények eddig tartották magukat, mert sokan gondolták azt, hogy megéri tartani a 2-3-4%-os osztalékhozamú papírokat – még akkor is, ha lassulás lesz. Ha azonban a kötvénypiacnak van igaza, akkor a részvénypiacon is meg fognak ijedni.

Az árupiacokon külön sztori van/volt: a mezõgazdasági termékek áremelkedése idõjárási okoknak köszönhetõ, és a gazdák bizonyára örülnek neki; valamint a fémek és olaj is komolyat emelkedett az utóbbi idõben, ám a korábbiak fényében ez sem tûnik fenntarthatónak.

Szintén a hozamvadászat nyertese volt Magyarország és az összes feltörekvõ kötvénypiac is, ez nyomta a mélybe a magyar hozamokat (plusz a jegybankárok nyilatkozatai és a közeledõ, bár soha véget nem érni látszó, IMF-tárgyalások). Ha azonban Európában fokozódni fog a helyzet, akkor igen gyorsan megborulhat a forint és megugorhatnak a hozamok is.

A fejlett kötvénypiacok kaotikus, nagyon kemény idõt jeleznek elõre. Csak abban reménykedhetünk, hogy tévednek…

https://www.zsiday.hu/blog/be-bunkerbe