Beárazva?

Vannak, akik azt gondolják, hogy a görög problémák már „be vannak árazva”, és ha bekövetkezne maga az esemény, az már nem okozna további árfolyamesést. Én egyáltalán nem hiszek ebben. Szerintem egy görög átstrukturálásnak komoly, mélyreható következményei lesznek (ha bekövetkezik), mert a világgazdaság pókhálószerű: ha megbököm bárhol, az egész berezeg. Attól, hogy mindenki várja a rossz híreket, még bekövetkezésükkor súlyos következményekkel járhatnak. Álljon itt példának az 1998-as orosz válság idősora, mellette a BUX index árfolyamával:

1998. július 24.: BUX 8254 pont. Oroszországban már tavasz óta politikai felfordulás van, a csökkenő olajárak miatt beomlottak a bevételek, az államháztartás egyensúlya megborult, válságcsomagokat állítanak össze, egyiket a másik után. A dollár–rubel árfolyam fixálva marad 6,29-en, habár több szakértő, közöttük Soros is azt javasolja, hogy adják fel a rögzítést. Az orosz kormány azonban attól fél, hogy ez a dollarizált gazdaság és bankrendszer összeomlását okozná (igazuk is volt egyébként). Oroszországból nagyarányú tőkemenekítés zajlik, klasszikus eset: a gazdagok lapátolják ki a pénzt, a szegények nem értik, mi történik. Július 13-án az IMF és a Világbank 22,6 milliárd dolláros csomagot állít össze, hogy a rövidesen lejáró dollár-adósságot hosszú lejáratúra cserélhesse a kormányzat. Jelcin eközben nyaralgat (ami önmagában  is sok mindent elárul), majd július 29-én visszatér Moszkvába. Sokan azt várják, hogy leváltja a kormányt, és új programot hirdet, de csak a biztonsági szolgálatok vezetőjét cseréli. Az új főnök neve: Vlagyimir Putyin. Más változás nincs. Az adóbevételek júliusban még a kamatfizetésre sem elegendők, a helyzet egyre fenntarthatatlanabb.

1998. augusztus 17.: BUX 6987. Az orosz kormány bejelenti, hogy nem tudja fizetni adósságait és átstrukturálás lesz, 90 napos moratórium a kifizetésekre, ez alatt letárgyalják a hitelezőkkel e helyzetet. A rubelt leértékelik, ezentúl egy széles sávban mozoghat: 5,3 és 7,1 között, a két oldalon a jegybank interveniálásra kötelezett. Vegyük észre, hogy a kormányzat még azt hiszi, hogy nem kell a teljes leértékelést meglépni, félmegoldást hoztak, legtöbbször a válságok így alakulnak: a piacok kényszerítik csak a végső megoldásra a politikusokat, maguktól jellemzően csak maszatolni próbálnak. Több kollégám ekkor azt mondta, hogy végre megvolt a leértékelés, az orosz csőd, a BUX beesett, mehetünk fel. Mi sem állt távolabb ettől.

1998. augusztus 25.: BUX 6770. Az orosz tőzsdén a rubel 7,86-ig gyengült, a devizakereskedést beszüntették Moszkvában, a MICEX-en. Az orosz helyzet eldurvul, kiderül, hogy a rubel árfolyamát még így, 30% leértékelődés után sem lehet fenntartani. Kaotikussá kezd válni a helyzet.

1998. szeptember 2.: BUX 5415. Az orosz jegybank végképp elengedi a rubelt, ami azonnal gyors összeomlásba kezd. Egyik ősbull kollégám megállapítja, hogy innentől csak felfelé vezet az út, a legrosszabb bekövetkezett, rosszabb hír nem tud jönni, minden negatívum beárazva. Pár nap múlva teljes vagyonvesztést szenved el.

1998. szeptember 21.: BUX 3775. Rubel–dollár árfolyam 21! Én is bebuktam eddigre az összes pénzem.

Ez a BUX mélypontja. Innen felpattan 4600-ig, majd a 3700-as aljat még egyszer, október 8-án teszteli. Az orosz válságot, a leértékelést, még a csődöt is többen várták, sokan féltek tőle, mégis, amikor bekövetkezett, pusztító hatással járt. Azt gondolom, hogy a görög adósság átütemezése is komoly következményekkel járhat, hiába várjuk. Nincs beárazva.

www.zsiday.hu