Befagyott bankok

Kiváló makroközgazdász barátommal arról beszéltünk, hogy miért nincs vállalati hitelezés Magyarországon. Erre a standard válasz az a bankok részéről, hogy nincs hitelkereslet. Kollégám szerint viszont:

„Egész nap verem a fejem a falba, és nem tudom mióta próbálom elmagyarázni a riskeseknek, hogy a ciklusnak ebben a szakaszában két kézzel kéne szórni a hitelt, hozzávágni mindenkihez, aki szembejön az utcán, hogy nem most kell parázni, hanem majd ha teljes fellendülésben leszünk. A bankvilág úgy beijedt 2009-ben, hogy azóta csak úgy mernek hitelezni, ha az adott cég háromszorosan túlbiztosítja a hitelt és még az öreganyját is berakja fedezetnek. Persze hogy nincs hitelezés, mert csak annak hiteleznénk, akinek nincs szüksége hitelre. De ha valaki elkezdi tolni, akkor egyszerre fog utánarohanni mindenki más is.”

Saját tapasztalataim alapján a fentieknek van némi igazságalapja.

Ezzel kapcsolatban érdekes az MNB új PHP programja, amely jövőre indul. Az NHP-t meghosszabbították, ahogyan az várható volt, és helyette/mellette bevezetik a PHP-t. Ez egy nagyon érdekes ösztönzőrendszer, amelynek célja, hogy az NHP-hoz hasonló alacsony és fix kamatszinten nyújtson hitelt a bankrendszer a vállalkozásoknak. Ehhez az MNB az önfinanszírozási programban már megszokott kamatcsere ügyletet* köti majd meg azokkal a bankokkal, akik növelik a nettó hitelkihelyezésüket – előzetes jelzések szerint annál kedvezőbb feltételek mellett. Mivel most az állampapírvásárlás+IRS kötése BUBOR+80-100 bp-os hozamot garantál a bankoknak kockázatmentesen, ezért vélhetően ennél magasabb „prémiumra” lehet készülni. A legutolsó 3 éves IRS-tendereken 1-1,1%-os fix láb alakult ki, ezért ez vélhetően ennél alacsonyabb lesz, mondjuk legyen 0,8%. Mit jelent ez a banknak?

Ha nyújt mondjuk fix 3%-os kamatláb mellett hitelt egy vállalkozásnak, és köt rá kamatcsere ügyletet, akkor ebből fizet az MNB-nek (feltételezés, durva becslés) 0,8%-ot, és cserébe kap BUBOR-t. Tehát a végén 3%+BUBOR-0,8%=BUBOR+2,2% hozama lesz a hitelezésen (mínusz hitelezési veszteség). Ennél annyival bonyolultabb a helyzet, hogy ha 1 egység hitelt nyújt, akkor 4 egység kamatcsere ügyletet köthet plusz még 2 egység teljesen likvid betétet tarthat az MNB-nél, ami jegybanki alapkamaton kamatozik – ez utóbbi nyilvánvalóan nagyon kedvező.

Jól látszik, hogy mivel az MNB a fenti példában BUBOR-t fizet (változó kamat), és 0,8%-os fix kamatot kap, mindaddig nem kerül ez neki sokba, amíg alacsony a BUBOR. Akár nyeresége is képződhet, ha 0-ra esik a kamatszint. Viszont mihelyst felmegy a BUBOR (azaz a hazai kamatszint), egyre jobban fájni fog, nyilván nem vicces ezt mondjuk 5%-os alapkamatnál csinálni (ha például 1000 milliárd Ft-ra, a meghirdetett keretösszegre 5%-ot kell fizetni, és 0,8%-ot kap, akkor éves 42 milliárd forint vesztesége képződik ezen az MNB-nek, nulla kamatnál viszont éves 8 milliárdot nyerne a bolton). Ez tökéletesen illeszkedik az elmúlt 2 év trendjébe: az MNB az NHP, IRS tenderek, forintosított devizahitelek, PHP, gyakorlatilag minden eszközével egy olyan helyzetbe ássa be magát, ahol neki CSAK az alacsony alapkamat a jó. Ha kamatot kellene emelnie az MNB-nek, az borzasztóan fájna, így a hazai jegybank amíg csak tudja, el fogja odázni a kamatemelést – még akkor is, ha megugrik az infláció. A jegybank lassan gyengülő forintot (hogy számviteli profitot tudjon kimutatni) és alacsony kamatokat akar jó sokáig. Az igazi Szkülla és Kharübdisz az lenne a jegybanknak, ha erős forint lenne magas infláció mellett, mert akkor veszteségessé válna, és még a kredibilitását is elvesztené a kamatemelés elmaradása miatt. Ahogy Murphy-t ismerjük, a következő években ez valamikor bekövetkezik…

*Ebben az ügyletben a kereskedelmi bank fix kamatot fizet a jegybanknak, aki cserébe változó kamatot (BUBOR) ad neki. Ha megvesz egy hároméves állampapírt (jelenlegi hozam 1,8-1,9%) a kereskedelmi bank, és köt egy ilyen kamatcsere ügyletet, akkor ugye kap 1,8%-ot, kifizet 1%-ot (a jegybanknak) és kap BUBOR-t (a jegybanktól), azaz összesen BUBOR+0,8%-ot kap. Kockázat nélkül. Ha bank lennék mást se csinálnék, 5 fővel lehetne elműködtetni a bizniszt :)

Forráswww.zsiday.hu