Befektetés a politikába – Kreatív hozamvadászat 2.

A politika köztudottan jelentős szereppel bír a pénz- és tőkepiaci folyamatok alakulásában, és számtalan lehetőség van az egyes feltételezett, illetve megtörtént politikai fejlemények lekövetésére akár a deviza- (Brexit-short), akár a részvénypiacon (Mészáros-hatás a magyar tőzsdén). Kissé meglepő, hogy az értékpapír-piaci innováció jelenlegi szintje mellett és a populizmus globális politikai térnyerése közepette alig látunk diverzifikáltabb kísérleteket. Természetesen ezúttal is az Egyesült Államokban érdemes először keresni, ahol mérsékelt sikerrel, de már kibocsátottak néhány tematikus ETF-et (tőzsdén kereskedett alapot).

Az előző részben röviden már esett szó a Congressional Effect Fund-ról, ami csak a kongresszusi szünetek alatt tartott részvénypozíciókat, az elméletük szerint haszontalan politikusok ülései alatt inkább a pénzpiacok felé fordultak. Az évekkel ezelőtt bezárt alap ötletgazdáival ellentétben a nyíltan pártszimpátiára játszó MAGA (Make America Great Again) rövidítéssel jegyzett alap kezelője, a Point Bridge Capital meg sem próbál racionálisnak mutatkozni. Ez az aktívan kezelt alap kizárólag olyan cégek részvényeibe fektet, melyek nagyobb részben republikánus személyeket és szervezeteket, többek közt magát a pártot támogatják adományaikkal. A szektorális összetétel ennek megfelelően nagyban különbözik az S&P 500-étól: amíg az indexben jelenleg a legnagyobb szeletet jelentő technológia szektor a MAGA portfóliójában elhanyagolható, addig az energia- és a pénzügyi szektor jelentősen felülreprezentált.

Sokkal észszerűbb megközelítést alkalmaz 2012 óta a politikai ETF-ekre szakosodott EventShares, melynek sokáig szintén volt republikánus alapja, viszont ez a republikánus politika által prioritásként kezelt ágazatokban versenyző vállalatok közül csak az alapkezelő által befektetésre érdemesnek találtakat vette célba. Az EventShares egyúttal ugyanilyen elven rövid ideig egy demokrata alapot is kezelt, amit a republikánus alappal és egy harmadik, Trump adóreformja által helyzetbe hozott vállalatokba fektető ETF-fel háziasított idén áprilisban, EventShares U.S. Policy Alpha ETF (PLCY) néven.

Az első évi teljesítmények alapján mindkét alap rövid távú teljesítményének alakulásában visszaköszönnek az idei amerikai tőzsdei fejlemények, és egyelőre határozottan a pártsemlegesség (illetve az indexkövetés) áll nyerésre a politikai alapú szelekcióval szemben.

Függetlenül a teljesítménytől, a bikapiac ellenére eddig egyik kibocsátott sorozattal sem sikerült tízmillió dolláros nagyságrendnél több tőkét bevonzani. Ennek egyre inkább oka lehet a mindkét esetben (az amerikai ETF-ek piacán már aránylag magas) 0,8% körüli vagyonkezelési díj is. Ezzel együtt néhány év távlatából elég valószínű, hogy a közvetlen politikai vonatkozású sztorik nem tűnnek vonzónak sem a magán-, sem az intézményi befektetők számára, még napjaink Amerikájában sem.