BELEBOTLÁS, 2011 június 29: Krugman, Argentína, varázslatos FED

Viszonylag sokat szörfözgetek a világhálón és gyakran belebotlok olyan gondolatokba vagy tényekbe, amelyeket érdekesnek találok. Ezentúl néha-néha bedobok néhányat az ALAPBLOGBA, remélem érdekesnek találjátok őket. Ezeket a tartalmakat élesen megkülönböztetem a saját okfejtésektől és BELEBOTLÁS gyűjtőnéven szervírozom őket.

BELEBOTLÁS.

Milyen érdekes szó, talán még soha nem írtam le, kicsit furcsán is fest a “papíron”!

Időnként benézek Krugman mester blogjába (Nobel díjas közgazdász). Kezdetben ki nem állhattam, de mostanában megkedveltem és sok dologban (nem mindenben!) igazat adok neki. A hétvégén közölt egy grafikont az Argentín GDP alakulásáról. A görög csődhelyzet kapcsán gyakran előjön ez az ország, őket nem mentette meg senki, a 2000-es évek elején csúnyán csődbe mentek. Vajon hogy állnak most?

argentina_gdp

Hát nem rossz. Ha a ma délben szavazó görög képviselők ismernék ezt a chartot, vélhetően nem szavaznák meg a durva megszorító csomagot. (Persze így sem biztos, hogy megszavazzák!)

A tőkepiacon gyakran túlmisztifikálják a FED szerepét. Tény, hogy keményen bele tud kavarni a monetáris folyamatokba, de nem sokkal okosabb, mint bárki más a piacon. Az alábbi ábra azt mutatja, hogy az idő múlásával hogyan változott a FED előrejelzése a 2011 és 2012. évi USA GDP növekedésről. Ha sommásan össze akarnám foglalni a tanulságot, azt mondhatnám: nem sok fogalma volt a dologról!

Talán 2013-ban már pontosan tudni fogja…

Aranyos, hogy bár egyre alacsonyabb 2011. évi GDP-vel számol, de a 2013. évi előrejelzése ezzel párhuzamosan alig csökkenti. Hiába, a remény hal meg utoljára!

fed_gdp_elorejelzesek_valtozasa