Belföldi migráció – áldás vagy átok? 1. rész

Korábban sokat hallhattunk arról, hogy fiatal diplomások beteggondozó állásokat vállalnak Angliában. Legalább annyira népszerű munka (volt), mint a mosogatás, felszolgálás. Ez a munka ma már Magyarországon is egyre népszerűbb és egyre több ember életét könnyíti meg.

Nemrég jelent meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának alábbi cikke: „Hat év alatt 40 százalékkal bővült a házi gondozottak köre”. Néhány gondolat erről: az egészségileg leginkább rászorulók kapnak fokozott odafigyelést, segítséget olyan szakképzett ápolóktól, akik a betegeknek segítenek bevásárolni, takarítani, gyógyszert adagolni, mentőt vagy orvost hívni…. 2016 végére 107.294 ember vett részt az ellátásban, ami 40%-os emelkedés 2010-hez képest. Ebben nincs benne azon emberek száma, akik valamelyik otthonban, kórházban részesülnek állandó ellátásban, valószínűleg a fenti szám még magasabb lenne.

Talán a belföldi migráció (azaz vidékről költözzünk a nagyvárosokba) egyik negatív hatása a gondozottak számának emelkedése. Sok-sok évvel ezelőtt generációk nőttek fel egy házban, vagy egy telken belül egymás mögé építették az újabb és újabb lakrészeket. Fiataloknak segítettek az idősebbek a gyereknevelésben, az idősek és betegek gondozását is megoldotta a család, barátok közösen.  Mára a helyzet sokat változott és talán még többet fog.  Mi történik most a generációkkal? A fiatalok vidékről a városokba költöznek munkavállalás céljából, amire nyomós okuk lehet:

  • A gépesíttet mezőgazdaság már nem tud annyi embert foglalkoztatni, mint korábban; vagyis tudna, de az nem elég hatékony. Aki munkát szeretne vállalni, mennie kell.
  • Vagy külföldre, vagy a nagyvárosokba mennek a fiatalok.
  • A szülők igyekeznek minél iskolázottabbá tenni gyermekeiket, akiknek már a tanulmányaik során megnyílik a világ és szeretnék is megváltani azt. Elmennek szerencsét próbálni.
  • Bizonyos munkák, szakmák, cégek koncentráltan jelennek meg, ha nem akarnak sokat ingázni a munkavállalók, ezek közelébe költöznek.

Gyerekvállalásnál jön az első probléma: nincs segítség, nincsenek a közelben a nagyszülők, testvérek. Ha nem akarnak a szülők kikészülni, mindemellett még alkalmazotti pozíciójukat is be szeretnék tölteni, alkalmazni kell gyermekgondozót. Ők a fizetésért cserébe megteszik, amit kérünk, vigyáznak a gyerekekre, játszanak velük, elviszik edzésre…. Az anyagi teher mellett hátránya, hogy a gyermekek kötődése nehezen alakul ki a távol élő rokonokkal, nem a család értékrendjét viszik tovább, hanem a választott gondozótól vehetnek át sok mindent. Kérdés továbbá, hogy a nem képzett vagy gyakorlott gyermekgondozók mekkora hozzáadott értéket tudnak adni a gyerekeknek, mennyire segíti ez a „normális” értékrendjük kialakítását.

Egy másik nagy probléma, amikor az idős szülők megbetegednek, ellátásra szorulnak. A fiataloknak dolgozni kell a drágább városi lakásért, a gyermek nevelési költségeinek a kitermeléséért és egy életszínvonal fenntartásáért. A feszített tempó mellett már nem fér bele, hogy az idős szülőket, nagyszülőket is ápolják, amit a távolság még jobban megnehezít.

  • Az egyik legjobb és legkényelmesebb megoldás a házi gondozók alkalmazása, akik a saját otthonukban segítenek az arra rászorulóknak. Arra számítok, hogy a számuk tovább fog növekedni és Magyarországon is eljön az idő, amikor hiány lesz házi gondozókból is, főleg ha komoly állami támogatásban részesül ez a szakma.
  • Léteznek olyan otthonok, ahol fix, egyszeri, nagyobb összegű befizetés, plusz havi díj ellenében élhetnek tovább.
  • Fél megoldás lehet, ha eladják vidéki ingatlanjaikat és a gyerekek után költöznek. Sajnos sokszor egy vidéki kertes ház áráért még panelt sem kapnak Budapesten, ezért ez csak akkor lehet jó megoldás, ha van megtakarítás. Az elfoglalt gyerekeknek még így is kellhet segítség.

A fenti gondolatmenetet követve elmondható, hogy egyre fontosabbak lehetnek az öngondoskodási programok és a gyermekek támogatása mellett önmagunk időskori finanszírozását is jól meg kell tervezni, ha szeretnénk szép nyugdíjas éveket megélni.