Benne van a pakliban, hogy a kormány bekeményít

A hétvégén tartott parlamenti választások kimenetele a várakozások szerint alakult, ami azonban nem jelenti azt, hogy csökkent volna a hazai gazdaságpolitika irányaival kapcsolatos bizonytalanság, vélik a Portfolio.hu-nak nyilatkozó alapkezelők. A profi befektetők azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a kormány sokak várakozásaival ellentétben nem lesz békülékenyebb, a következő ciklusban jöhetnek még ad hoc döntések, a konfrontatívabb forgatókönyv nagy vesztese pedig az OTP lehet.

Elek Péter – Dialóg

A választások végkimenetele az általános várakozásoknak megfelelő volt, kisebb meglepetést talán az okozott, hogy a Jobbik a vártnál valamivel jobban szerepelt, ami azért elgondolkodtató. A következő négy évben két forgatókönyv lehetséges: egyrészt jöhet egyfajta konszolidáció, az elmúlt négy év egyfajta finomabb változata, hiszen valószínűleg a kormány is láthatja, hogy egyes lépéseket érdemes lehet korrigálni, a másik forgatókönyv pedig az, hogy a kormány a most kezdődő ciklusban mindent megvalósít, amire az elmúlt négy évben nem jutott idő. Talán valamivel nagyobb annak a valószínűsége, hogy a kormány a radikálisabb irányba indul el, ennek a nagy vesztese pedig egyértelműen az OTP lehet, hiszen a bankszektor átalakítása még nem fejeződött be abban a formában, ahogy a kormány szerette volna, és a devizahiteles csomaggal kapcsolatban is sok a bizonytalanság. A vállalatok kilátásaival kapcsolatban további negatívum, hogy a kormány által tervezett esetleges szja-csökkentés újabb több százmilliárd forintos kiesést okozhat a költségvetésben, a hiányzó bevételeket pedig a vállalatok terheinek megemelésével pótolhatják. A nagy hazai tőzsdei cégekkel kapcsolatban jelentős a bizonytalanság, a politikai kockázat olyan mértékű, ami mellett nem könnyű meghatározni a részvények értékét.

Honics István – OTP

A szakértő szerint a hétvégi parlamenti választások eredménye a várakozásoknak megfelelően alakult, az látszott, hogy valahol a kétharmad környékén lesz majd a Fidesz. Megjegyezte, a piac kedvezőbben értékelné, ha ezt a mértéket nem érnék el, pusztán azért, mert a túlzott hatalomkoncentráció általában a rossz irányba viszi a döntéshozókat.

Többen úgy vélik a piaci szereplők közül, hogy az elkövetkező négy évben enyhülhet a szigor az egyes ágazatokkal szemben a kormány részéről, ami az adóterhelések mértékének csökkenésében ölthet testet. Ennek kapcsán Honics István megjegyezte, a dolog igen csak kétesélyes. Az elmúlt években azt láthattuk, hogy sok döntés meglehetősen ad hoc módon született, nem igazán volt mögötte alapos, hosszas tervezés, így megvan az esélye, hogy ez a jövőben is folytatódik. Az, hogy pontosan mi is lesz az egyes ágazatokkal, meglátása szerint lehet, hogy még a Fidesz sem tudja pontosan.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy jelenleg mi lenne a legjobb befektetés most a részvénypiacon, a szakértő a külföldi papírok vásárlását említette meg. Ezt elsősorban azzal magyarázta, meglehetősen kiszámíthatatlan, hogy mi fog történni. A piaci szereplők körében létezik egy konszolidációs forgatókönyv, ami egyébként logikus is lenne, de négy éve is volt egy ilyen szcenárió, és akkor sem a konszolidáció irányába indultunk el. Megjegyezte, a nagy kérdés jelenleg, hogy a kormány mennyire hisz abban, hogy a gyengébb forint beindítja majd a gazdaságot, ez ugyanis meghatározhatja az előttünk álló éveket.

A magyar részvények kapcsán Honics István elmondta, egy normális, kiszámítható, előre tervezhető környezetben ezek a papírok már olcsók is lehetnének, de nagy a valószínűsége, hogy most sem egy ilyen környezetre kell felkészülnünk.

Cser Tamás – Concorde Alapkezelő

A parlamenti választások a vártnak megfelelő eredményt hozták, arra lehetett számítani, hogy a Fidesz sima győzelmet arat, csak az volt (illetve most is az még) a kérdés, hogy kétharmad, vagy 50 százalék. Ez utóbbinak azonban a szakértő meglátása szerint nincs is igazán nagy jelentősége.

Arra vonatkozóan, hogy az egyes iparágak kapcsán mire számíthatunk az elkövetkező években a kormányzati elvonásokat tekintve, Cser Tamás elmondta, a fő kérdés, hogy beindul-e Magyarországon egy tartós gazdasági fellendülés, ez utóbbi ugyanis megteremtheti a helyzetet, hogy adott esetben enyhébb legyen a hozzáállás. A Concorde Alapkezelőnél bíznak abban, hogy enyhül majd a nyomás a költségvetésen, de arra nem fogadnának nagy tételben, hogy ez egyből megjelenik majd az egyes szektoradókban is. Inkább azt tartják valószínűbbnek, hogy ilyen esetben más adókat enyhítenek.

Kiemelte ugyanakkor, hogy az egyes vállalatoknál nem tartja kizártnak a terhek mérséklődését, elég csak a Magyar Telekomra gondolni: ha egy jelentősebb beruházási programmal áll elő egy társaság, akkor azzal a kormány hajlandó lehet tárgyalni.

A szakértő megjegyezte, a választások utáni tőkepiaci kilátások kapcsán igazán extrém vélemények egyelőre nincsenek a piacon, utalt azonban arra, hogy ha az enyhülő költségvetési nyomás miatt a kormány elkezdené a szektoradókat csökkenteni, az a befektetők szemében nagyon pozitív meglepetés lenne.

A magyar részvényekről Cser Tamás elmondta, ezek már alacsony értékeltségűek, de a fentebb említettek miatt egyelőre nem látszik olyan változás, ami a közeljövőben egyből érdekessé tenné őket a befektetők számára. Érdemes kiemelni ugyanakkor, hogy a várakozások alacsonyak, a piaci szereplők pesszimisták, így talán a pozitív meglepetéseknek van nagyobb valószínűsége.

Forrás: Portfolio.hu – 2014. április 7.