Beperelhető Kína a koronavírus miatt?

Valószínűleg Ön is olvasott arról az elmúlt hetekben, hogy egyes városok/régiók/országok „erősen gondolkodnak” azon, hogy jelzik kártérítési igényüket Kína felé, illetve, hogy beperlik Kínát a koronavírus elterjedésében mutatott szerepéért. Mások pedig már egész konkrét követelésekkel is felléptek, még Donald Trump is látszólag komolyan gondolja Kína felelősségre vonását (a közelgő amerikai választások előtt).

„Beperelhető-e Kína a koronavírus miatt?” címmel írt Techet Péter nagyon érdekes cikket az azonnali.hu-n.
A szerző végig veszi azokat a lehetséges jogi megoldásokat, amelyekkel felmerülhetne az, hogy felelősségre vonják Kínát.
Milyen szabályokat sértett meg Kína?
Van-e, lehet-e egyáltalán kártérítési felelőssége Kínának?
Ki perelheti be Kínát?
Egyáltalán érdemes Kínát beperelni?
Hol lehet beperelni Kínát és miket érdemes tudni az államok egymás elleni kártérítési pereiről?
Mekkora összegekről van szó?

A szerző szerint a helyzet viszonylag egyszerű:
„Amíg ugyanis nincs olyan nemzetközi szerződés, amely alapján Kína felelőssége megállapítható, és/vagy nincs olyan nemzetközi bíróság, amelynek joghatóságát a konkrét vitában Peking elismerné (ahogy azt Budapest és Pozsony is tette Bős-Nagymaros esetén), a nemzetközi jogi út gyakorlatilag elfelejthető, a belső jogi meg csak politikai színházra lehet jó.”

Azt azért nem szabad elfelejteni, hogy pl. az USA-nak jelentős nyomásgyakorlásra van lehetősége, és Kína pechjére jelenleg Donald Trump az USA elnöke, aki úgy látszik nagy kedvvel kifejezetten keresi az olyan helyzeteket, ahol komoly károkat tud okozni „büntetésképpen” most (is) éppen Kínának, mint ahogy azt kereskedelmi háború kapcsán is láthattuk.
Amúgy Kína jelentős mértékű időszakos gazdasági lassulás formájában már így is „fizetett” azért, hogy az elején nem megfelelően kezelte a helyzetet, de középtávon nem is ez az igazán veszélyes Kína számára, hanem az, hogy a globális beszerzési láncokat (Kína számára károsan) újra gondolják a meghatározó gazdasági szereplők az ellátásbiztonság biztosítása érdekében.