Bérunió Európából nézve

„Végezetül az egyenlő munkáért egyenlő bérezés elvének alkalmazása ugyanazon a helyen önkényes és igazságtalan lenne, mivel az a tagállamok szintjén sem létezik. Bármelyik tagállamban a hasonló munkahelyű vagy hasonló képzettségű munkavállalók különböző fizetést kapnak. Az Eurostat szerint az azonos foglalkozású munkavállalók jövedelme több mint 100 százalékkal különbözhet, a vállalkozás méretétől függően. …

Összegezve az egyenlő munkáért egyenlő bér ugyanazon a helyen elv szelektív alkalmazása sokkal inkább a munkaerőpiachoz való hozzáférés korlátozása, ahelyett hogy egyenlő fizetéseket érne el. És mint ilyen, ez a fajta protekcionizmus szembe megy a munkaerő szabad mozgásának alapelvével az Egységes Piacon.”

15 piacbarát és szabadságpárti kutatóintézet és agytröszt közös nyílt levele a szabad munkaerővándorlás, különösen a kiküldött munkavállalók esetében, felmerült korlátozása ellen – ami főleg francia fejekből pattant ki, az ő szigorúbb, nagyon merev szabályozású munkaerőpiacuk védelmére. Példaértékű régiós kutatóintézeti összefogás a piac korlátozása ellen. (Nota bene magyar szervezet nincs az aláírók között, szomorú, de nem meglepő a körkörös állampártiság honában. Cseh–lengyel–szlovák: 2-2-2.)

Centre for Economic and Market Analyses, the Czech Republic
Civil Development Forum, Poland
Civismo, Spain
F. A. Hayek Foundation, Slovakia
Istituto Bruno Leoni, Italy
Institut Économique Molinari, France
Institute for Market Economics, Bulgaria
Institute of Economic Affairs, United Kingdom
Institute of Economic and Social Studies, Slovakia
Liberální institute, the Czech Republic
Liberté!, Poland
Lithuanian Free Market Institute, Lithuania
New Economic School – Georgia, Georgia
Timbro, Sweden
Visio Institut, Slovenia

Forrás: Vakmajom a Facebookon