feb.
25
2015

Bessenyei István (57), a Laurel cégcsoport tulajdonos-ügyvezetője

Rendszerszervezés szakon végzett a Kecskeméti Főiskolán, majd MBA vezetői diplomát is szerzett. 1993-ban alapította vállalkozását, amely tavaly 4,8 milliárd forint nettó árbevételt ért el és 120 főt foglalkoztat. A budapesti székhelyű Laurel cégcsoport  kis-, nagykereskedelmi és logisztikai cégeknek kínál innovatív informatikai megoldásokat, többek között világszínvonalú kasszaprogramot.

1. Mire különösen büszke szakmai pályafutása során?
Arra, amit csapatommal megvalósítottam az utóbbi 22 évben. Értéket tudtunk belevinni a kereskedelembe, piacvezető termékeket hoztunk létre, amit nagy eredménynek érzek. Fontos azonban, hogy ne üljünk a babérjainkon, hanem folyamatosan dolgozzunk a fejlesztéseken.

2. Mitől jó egy vezető és mitől rossz?
Hitelesnek és jó stratégának kell lennie. Egy jó vezető ráérez a piaci igényre, megoldást dolgoz ki és végrehajtási tervet készít, amit aztán következetesen végrehajt csapatával. A jó vezetőt vakon követik munkatársai. A rossz vezető csak pénzzel képes motiválni, a cége pedig nem az ügyfélért van, hanem önmagáért.

3. Mi az, amit a legjobban értékel egy munkatársában, és mi az, amit a legkevésbé tolerál?
Még a tehetségnél is fontosabb a munkához való jó hozzáállás, a szándék, az akarat. A lusta, felelőtlen, önző munkatársakat nem tudom elviselni.

4. Milyen kudarc érte pályafutása során és mit tanult belőle?
Megbízom az emberekben, hitet, lehetőséget adok nekik. Ezzel lehet élni és visszaélni. Sajnos akadtak olyan kollégák, akik az utóbbi csoportba tartoztak. Például egy nagyon nehezen megnyert külföldi nagyprojekt végrehajtását olyan kollégára bíztam, aki rengeteg kárt okozott, és a cég működése is veszélybe került. Azt tanultam belőle, hogy egy vezetőnek nem elég a vízió, a végrehajtásra is ugyanúgy oda kell figyelnie.

5. Ki volt önre a legnagyobb hatással a világ cég- vagy politikai vezetői közül? Miért éppen ő?
Olyanok, akik képesek voltak olyan változásokat kieszközölni, amelyek egy nép, ország sorsát megváltoztatták. A vállalati világból ilyen géniuszok Steve Jobs és Bill Gates.

6. Milyen munkával keresett először pénzt?
Málnát szedtem középiskolásként a Nógrád megyei Romhányban éveken át. Fél 4-kor kellett kelnem, de céljaim megvalósításához szükségem volt a pénzre.

7. Mi az a tanács, amit továbbadna egy pályaválasztás előtt álló fiatalnak?
Mindenképpen tanulni kell. Olyan területet tanuljon ki, ami a szívéhez közel áll. Keressen magának mestert, dolgozzon az iskola alatt minőségi munkaadónál alázattal, szerezzen külföldön is munkatapasztalatot és legalább két idegen nyelvet beszéljen. Sajnos sok iskola nem az életre készít fel. Éppen ezért úgy lépjen ki frissen végzettként a munka világába, hogy a vállalat számára legyen értékes.

8. Mit tart manapság a legnagyobb kihívásnak a világban?
A változásmenedzsmentet. A technológiai forradalommal minden korábbinál gyorsabb lett a fejlődés üteme. Az lesz sikeres, aki ehhez az új helyzethez alkalmazkodni tud.

9. Mi az, ami igazán kikapcsolja a munka után?
A családom, az utazás, a vitorlázás, a futás, a síelés és az úszás.

10. Hol élne legszívesebben? Miért éppen ott?
Szeretem a dél-európai tájakat, de csak turistaként. Jól érzem magam az otthonomban, Törökbálinton.

+1 Sok olyan olvasónk van, akiket a befektetések világa érdekel. Van-e olyan befektetési módszer, elv, döntés, ami önnek bejött?
Szakmai befektető vagyok. Mindig saját vállalkozásomba, a Laurelbe fektettem a pénzemet. Nem tudom elképzelni, hogy 7-8 egymástól független területbe tegyem a pénzemet, amihez ráadásul nem is értek.