Bezöldülünk

Mi a közös Shrekben, Joda mesterben, Hulkban és Grinchben? Mindannyian globális népszerűségnek örvendenek és mindannyian ZÖLDEK. Zöldnek lenni pedig manapság egyre trendibb és egyúttal magasfokú felelősségvállalásra, hosszú távú szemléletre és önzetlenségre vall. Egyelőre azonban csak a saját szubjektív értékítéletünk alapján gondolhatunk valamit arról, hogy „a zöld 50 árnyalata” közül mi hova tartozunk. Ahogy a híres hollywoodi karakterek ökológiai lábnyomáról sem tudunk semmit, úgy egyelőre a saját magunkéról sem. Ez azonban már nem sokáig lesz így. Szembesülni fogunk és szembesíteni fognak bennünket!

Forrás: Pinterest

Forrás: Imgflip

Elképesztő gyorsasággal terjed a „zöld kultúra” több fronton is.  Politikai fronton az európai zöld pártok népszerűsége meredeken ível felfelé. Az Európai Bizottság új elnöke, Ursula von der Leyen 2050-re világelsőként Európát kívánja klímasemleges földrésszé változtatni. A hírportálokon a közösségi médiában exponenciálisan nő a környezetvédelmi cikkek száma. A vállalati szféra egyre szélesebb körben aktivizálja magát, és új alternatív irányokat keres. Évek óta euró tízmilliárdokat invesztálnak az elektromos autók és a megújuló erőművek fejlesztésébe, újabban pedig a műanyaggyártás keresi az alternatívákat, mivel 2021-től Európa betiltja az egyszer használatos műanyagokat.  „Life is plastic, its fantastic” (Aqua – Barbie Girl) volt a sláger 1997-ben. Ma, ha lennének zöld rádiók már le se játszanák e dalt.

Érzékelhetően változik a környezetünk és a mi hozzáállásunk is. Idén megalakult a Hold Alapkezelő belső zöld munkacsoportja. Leszámoltunk a műanyagpalack rengeteggel (11 000 flakon/év). Helyette vízszűrőberendezést telepítettünk és mindenki kapott egy dizájnos üvegkulacsot. Az irodaházunk segítségével végre elkezdhettük szelektíven gyűjteni a hulladékot, továbbá igyekszünk a papír mennyiségét is limitálni. Most a világítást „tesszük” zöldebbé, próbáljuk az elektromos áram fogyasztásunkat is leszorítani.

Ezt lehetne még fokozni. A portfóliókezelő csapatunkból két hete többen is Bécsben vettünk részt egy régiós részvénypiaci konferencián, ahol óráról órára másik meglévő vagy épp potenciális befektetésünkkel (részvénytársasággal) találkoztunk. Egy hónap múlva pedig hasonlóra utazunk Prágába. Miért említem ezeket? A bécsi vonatjegy vásárlásakor a rendszer jelezte, az út során keletkező egy főre jutó széndioxidkibocsátás mennyiségét. A prágai repülőjegy kiválasztásánál pedig a skyscanner.hu weboldal hívta fel a figyelmemet, hogy ha a cseh légitársasággal utazom, akkor a hasonló járatok átlagához képest 43 százalékkal alacsonyabb széndioxidterheléssel jár az utam.

Közben olvastam, hogy Németország 7,5 euróról 13 euróra emeli a belföldi és az Európán belüli utakra szóló repülőjegyek után fizetendő különadót, hogy a költségek növelésével az éghajlatváltozást kevésbé fokozó közlekedési formák felé tereljék az utazókat. A zöld törekvések fókusza egyre inkább a légi közlekedés irányába (is) terelődik. A repülés a legkörnyezetszennyezőbb közlekedési mód a másodlagos hatásokat is figyelembe véve, ami a tengerszint feletti magasságból és egyéb üvegházhatású anyagok kibocsátásából adódik.

ÁBRA magyarázat: Közlekedési eszközök károsanyag-kibocsátása

Nagyobb távolság esetén a légi közlekedés hasznossága azonban verhetetlen, ezért repülővel utazom majd Prágába, de az alábbi oldalon kiszámoltam az utam környezeti lábnyomát és ha hinni lehet az Atmosfair szervezetnek, akkor a rám eső 215 kg CO2 kibocsátást 10 euró klímavédelmi törekvésekre fordított támogatással kompenzálni tudom.

 

Összességében a légiközlekedés ma globálisan a széndioxid kibocsátás 2 százalékáért felel. A gyors elterjedésével és egyéb területek csökkenő ökológiai lábnyomával viszont egy-két évtizeden belül ez a szám 5-10 százalék közé emelkedhet. Így nem meglepő, hogy az alternatív bioüzemanyagok terén is fejlődés tapasztalható. A bergeni, brisbane-i, los angelesi, osloi és stockholmi repülőtereken már biztosított az állandó bioüzemanyag hozzáférés.

ÁBRA magyarázat: Széndioxid kibocsátás iparági megoszlása

Forrás: Transportgeography

ÁBRA magyarázat: A Nemzetközi Energia Ügynökség szerint 2050-ig triplázódhat a légiközlekedés károsanyagkibocsátása.

Forrás: The Guardian

Visszatérve az Alapkezelőnkre, megfigyelhető trend, hogy a befektetéseinket is egyre inkább érintik a klímavédelmi és a társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos törekvések. Október közepén a Magyar Nemzeti Bank tartott „Zöld pénzügyek konzultációt”. Van olyan külföldi intézményi ügyfelünk, aki számára ESG (Environmental, Social and Governance) riportot kell készítenünk a portfóliójukról.  Évekkel ezelőtt pedig a norvég szuverén alap dobatta ki velünk az összes „szénerőműves” pozíciót. Ennek a trendnek az erőssége pedig hónapról- hónapra fokozódik. Egyre több befektetési intézmény teszi tiltólistára a környezetszennyező cégek részvényeit és egyre több bank tagadja meg hasonló cégek finanszírozását. Politikai kérdés, hogy a szigorítás milyen gyors és erős lesz, de ahogy az a tőzsdén lenni szokott a várakozások jóval a valós történéseket megelőzően beépülnek az árba, ezért ezzel nekünk is számolni kell befektetési döntéseinknél.

Szeretnénk mi is zöld szuperhőssé válni? Nem lesz könnyű, de lehetünk zöld hétköznapi hősök. Ez jelenleg a belső motivációnkon múlik, de a technológia és a szabályozás fejlődésével idővel külső kényszer is nehezedhet ránk. Például a mobilfizetés elterjedésével, hamarosan láthatóvá válik, hogy a fogyasztásunkkal mennyi CO2 kibocsátást okozunk. Ki tudja, lehet, hogy egyszer még az éves adóbevallás részeként nemcsak a jövedelmünkről, hanem a környezeti terhelésünkről is nyilatkoznunk és többet vagy kevesebbet adózhatunk az ökológia lábnyomunk függvényében.