Bilibók Botond: Jön a globális pénzügyi elnyomás

A gazdasági válság hátteréről, a nemzetközi üzleti környezetről beszélt a Laurel Retail Konferencia első napjának délelőttjén tartott előadásában Bilibók Botond, a Concorde Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója.

Nem első alkalommal állt elő olyan nemzetközi környezet, amelyben most élünk, a 20. században két ilyen jelenség is volt, mutatott rá Bilibók Botond. A szakember elmondása szerint minden komolyabb válság úgy alakul ki, hogy megjelenik egy likviditási probléma, ami gazdasági-szociális problémakörré alakul.

A mostani válság hátterében az áll, hogy az elmúlt 20-30 évben páratlanul jó időszakot ért meg a globális és a magyar gazdasági környezet is, egyre olcsóbb lett a pénz. Alternatív befektetéseket keresett emiatt a világ. Míg korábban egy üzletért az éves várható nyereség 15-szörösét adták, addig az időszak végére ez megemelkedett 25-szörös szorzóig, amit nálunk az ingatlanok piacán lehetett például jól érzékelni – vázolta a folyamatot a Concorde Alapkezelő vezetője. Nagyon felpörögtek az események, folyamatosan csökkentek az adóterhek is, ugyanakkor világszerte nőtt az eladósodottság.

Éppen ezért igazából a szakmát nem lepte meg 2007-2008-ban a nagy zuhanás, hiszen a 2007-ig kialakult makrogazdasági mutatók vezettek az olyan jellegű válsághoz, amelyben most vagyunk.

A kihívásokra az egyik megoldási lehetőség, ha csődöt jelent egy állam, azonban ez hiába jelent viszonylag gyors megoldást, nagyon súlyos szociális hatásai vannak. A másik módszer, és Magyarországon is ez lenne jól megvalósítható, ha elkezd takarékoskodni egy állam és szép lassan csökkenti az adósságát, majd a folyamat egy idő után növekedésbe fordul – vázolta a lehetőségeket Bilibók Botond. A szakértő szerint viszont ez egy hosszú folyamat lehet, hiszen például az Egyesült Államoknak az 1930-as évek eleji világválság után 30 évig tartott, amíg kinőtte a válságot.

A szakember szerint néhány éven belül alaposan megismerjük a globális pénzügyi elnyomás fogalmát, amelynek lényege: az államok minden eszközt bevetnek ahhoz, hogy a pénzt a gazdaság rendelkezésére bocsássák, és ne engedjék a kamatokat növekedni.

Forrás: Élelmiszer.hu – 2013. április 25.

               Trademagazin.hu – 2013. április 28.