Bitcoin és a hatalom

Egyre több kérdést kapok ügyfeleimtől és ismerőseimtől a Bitcoinnal kapcsolatosan. Vannak, akik venni szeretnének, vannak, akik már eladni. Mások bányászni, vagy akár csak néhány gondolatot hallani arról, hogy mi is ez az egész.

A kriptodeviza iparág virágzik, ez megmutatkozik az újonnan létrejövő kriptodevizák sokszínűségében és a Bitcoin árfolyamában is.

Forrás: Reuters

Forrás: Reuters

(Arra azért tényleg kíváncsi lennék, hogy a mániában „megfertőződött” emberek hány százaléka olvasta el Satoshi white paper-ét.). Mára a Bitcoin mögötti blokklánc technológia számos iparágba behatolt (energetika, pénzügy, autóipar) és egyre szélesebb körű felhasználási lehetőségei nyílnak meg, ez tény! Külön is választanám a blokklánc iparágat a kriptodevizáktól!

Amikor először olvastam a Bitcoin-ról, mint pénzről, rögtön egy idézet jutott eszembe: „Add nekem egy ország pénzkibocsátásának monopóliumát, és nem érdekel, hogy kik hozzák a törvényeket.” — Mayer Amschel Bauer Rothschild. A véleményem az, hogy bármennyire is jó szándék vezérelte a Bitcoin megalkotóit (és vezérli mindazokat, akik a tökéletes pénzrendszeren, a tökéletes okos szerződések létrehozásán dolgoznak), bármennyire is az volt a cél, hogy egy olyan demokratikus pénzrendszert építsenek ki, ahol magánélethez való jog maximálisan megvalósul (tranzakciók anonimitása), nem fog sikerülni. (Ha mégis, úgy vélem az elég nagy baj lesz az emberiség számára, hiszen azt jelentené, hogy valamilyen katasztrófa miatt újjá kell építenie a társadalmát.)

Minden naivitásukat félretéve, el tudják képzelni, hogy a FED, mint az Amerikai Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő intézmény, feladja a dollár pénzkibocsátásának a jogát? Ugyanezt gondoljuk át a People’s os Bank of China, az Európai Központi Bank, vagy a Bank of Japan eseteiben is!

A bűnüldöző hatóságok a nemzeti kormányok adóhivatalaival karöltve hatalmas lépéseket tettek az adózatlan vagyonok felderítésében, meghátrálásra kényszerítve az évszázadok óta tradicionálisan a banktitokra építő Svájcot is! Például ma már egy számlanyitás esetében természetes elvárás a Fair Credit Reporting Act végett kitöltendő FACTA nyilatkozat. A terrorizmus finanszírozása szintén egy fajsúlyos témakör, csakúgy, mint az olaj és arany dollárban való elszámolása a nemzetközi ügyletekben.

Az elmúlt hónapokban számos ország tiltotta be, vagy gondolkodik a Bitcoin betiltásán (Kína, Dél-Korea, Oroszország). Azonban, azok az országok, akik okosabban csinálják, egyelőre csupán arról beszélnek, hogy szabályozói hatáskör alá kell vonni a kriptodevizákat. (Például, amerikai tervezet szerint minden olyan vállalat, ami virtuális pénzt bocsát, ki vagy azzal kereskedik, ugyanolyan szabályozás alá kerülne, mint a valódi pénzügyi szolgáltatók. Ezentúl könyvelési kötelezettségük keletkezne és minden 10 ezer dollár feletti tranzakciót be kellene jelenteniük a hatóságoknak.)

A Bank of Japan egyenesen arról beszél, hogy egy saját kriptodevizát akar létrehozni J coin néven, míg Svédország az E-Korona gondolatával kacérkodik. Christine Lagarde, az IMF vezetője, a közelmúltban kijelentette, hogy a 189 országot tömörítő IMF ideális platform lenne egy olyan új szabályozói környezet kialakításához, mely halad ugyan a korral, de letéteményese tud maradni a globális pénzügyi és gazdasági stabilitásnak.

Összességében, úgy vélem, fényes jövője lesz a kriptodevizáknak, csak nem úgy, ahogy azt az alkotóik elképzelték!