Bizakodva tekint 2013 elé a befektetési alapok piaca

Növekedhet az alapokban kezelt vagyon az idei évben, és bár a garantált vagy kis kockázatú termékek még mindig túlsúlyban vannak a lakossági portfóliókban, van az a réteg, és talán egyre erősödik is, amelyik nagy kockázatot vállalva kész nyitni a nagyobb hozammal kecsegtető termékek irányába is.

Telegdi René
intézményi üzletág-igazgató, Concorde Alapkezelő

Mire számít 2013-ban a befektetési alapok piacán a jövedelmezőség szempontjából?

A hazai befektetési alapokban kezelt vagyon alakulása szoros kapcsolatban áll a magyarországi kamatkörnyezettel. Az elmúlt bő egy évben azt láttuk, hogy folyamatosan csökkent a magyar kamatszint. Ez a visszatekintő hozamokban egyelőre látványosan javítja a pénzpiaci, likviditási, rövid kötvényalapok teljesítményét. Ha azonban ezen a szinten maradnak a hozamok, akkor valamikor ősszel azzal fognak szembesülni a befektetők, hogy alacsony kockázatvállalás mellett a megszokottnál lényegesen kevesebb kamatot kapnak a pénzükért (mind a betéti konstrukciókban, mind a pénzpiaci alapokban). Ez a „pénzügyi elnyomás” egy korábban nem látott jelenség a hazai befektetők körében, ami a befektetési alapok és azon belül is a magasabb jövedelmezőségű alapkategóriák felé irányíthatja az ügyfeleket. Mi az idei évben azt várjuk, hogy az alapokban kezelt vagyon nagysága, változatlan környezet fennállása esetén, tovább növekedhet, folytatva a tavalyi utolsó hónapokban látott trendet.

Melyek lehetnek az idei évben a legnépszerűbb alaptípusok a lakossági kisbefektetők körében?

Ha nem történik nagy változás a globális monetáris politikában, akkor a magyar befektetők is egyre inkább keresni fogják a kockázatosabb befektetéseket, ami újra fókuszba helyezheti a vegyes alapokat. A legnagyobb beáramlásra azonban mégis az egyre népszerűbb abszolút hozamú termékek körében számítunk. Az „abszolút hozamú alap” kategória részaránya a teljes alappiac 6 százaléka körül van jelenleg. Ha ahhoz viszonyítunk, hogy korábban az ingatlan- vagy garantált alapok 15-20 százalékos piaci részesedést is el tudtak érni a felfutásuk során, akkor bőven mutatkozik még tér a növekedésre. Ehhez természetesen jó teljesítmények is kellenek. Nőhet továbbá az eurós alapok aránya is, hiszen a csökkenő kamatkülönbözet miatt veszít korábbi előnyéből a forint.

Milyennek értékeli a befektetésialap-piac jelenlegi szabályozását, szükségesnek tartana-e ezen a területen finomhangolást a jövőben?

A magyar befektetésialaptörvényt több más nemzeti szabályozással összehasonlítva azt látjuk, hogy sok tekintetben rugalmasabb befektetési politikák kialakítására ad lehetőséget, miközben a prudenciális szabályok is messzemenően érvényesülnek. Alapvetően jó és működőképes rendszer van Magyarországon. Ez egy hosszú közös munka eredménye a szabályozó hatóságokkal, a Felügyelettel és a szakma érdekeit képviselő BAMOSZ-szal közösen. Finomhangolásra természetesen mindig szükség lehet, különösen, hogy az európai szintű ajánlásokat, szabályozásokat folyamatosan implementálni kell a hazai jogrendbe is.

Szabó Zsombor

befektetési alapkezelő, QUAESTOR Csoport

Mire számít 2013-ban a befektetési alapok piacán a jövedelmezőség szempontjából?

A befektetési alapok piaca a közelmúltban érvényesülő hatások, mint a végtörlesztés, a pénzintézeti különadók vagy az állami kézbe került magán-nyugdíjpénztári vagyon kifutásával konszolidálódott. A betéti kamatverseny megszűnése, illetve az új alapfajták terjedése a befektetési alapok piaca felé terelhetik a megtakarítások jelentős részét – a következő egy-két év lényeges kérdése lesz a retail befektetők megtakarítási képességének alakulása. Közben a prémium ügyfelek kiszolgálásában várhatóan az eddiginél is jobban lehet majd a bővülő alappalettára építkezni, ami mindenképpen pozitívan hat majd a piacra.

Melyek lehetnek az idei évben a legnépszerűbb alaptípusok a lakossági kisbefektetők körében?

A pénzügyi válság hatására igen népszerűvé vált tőke- és hozamvédett alapok népszerűsége várhatóan tovább fog nőni, ugyanakkor a lakosságot megcélzó forint- és devizaalapú állampapírok is konkurenciát jelentenek nemcsak ezeknek a termékeknek, hanem általában az egész megtakarítási piacnak. A köztudatba legjobban beágyazódott klasszikus alapok részesedése lassú, de folyamatos csökkenést mutat, bár a 2012-ben tapasztalt igen látványos kötvénypiaci felfutás várhatóan egy ideig még extra keresletet támaszt majd a kötvénytípusú formák felé is. Egyre kedveltebbé válnak az abszolút hozamú befektetési alapok – a magasabb kockázatok viselését azonban egyelőre inkább a nagyobb megtakarításokkal rendelkező befektetők köre vállalja fel a magasabb hozamok reményében.

Milyennek értékeli a befektetésialap-piac jelenlegi szabályozását, szükségesnek tartana-e ezen a területen finomhangolást a jövőben?

A befektetetési alapokat szabályozó törvény egyszerre szabályozza az ÁÉKBV-k és a határon át nem nyúló tevékenységet végző alapok működését. Ezek a befektetési formák jól megférnek egymás mellett, a kétfelé nyúló szabályozási kérdések értelmezésében ugyanakkor a gyakorlat nyújthat majd segítséget. Némi pontosításra szorulnak az ügyfelek eligazodását segítő tájékoztatók és szabályzatok, illetve az újonnan bevezetett KID dokumentumok formai és tartalmi kérdései is.

Pázmándi László

a Budapest Alapkezelő vezérigazgató-helyettese

Mire számít 2013-ban a befektetési alapok piacán a jövedelmezőség szempontjából?

Bizakodással nézünk a 2013-as év elé, amely termékfejlesztés szempontjából is aktív lesz a Budapest Alapkezelőnél. A piac egésze szempontjából kedvező tendencia, hogy a nyugdíjvagyon egy részének átadása és a piaci bizonytalanságok miatti csökkenés – amely még 2012 év elején is folytatódott – megállt, és tavaly éves szinten már növekedés volt tapasztalható a piacon. Várakozásaink szerint ez a bővülés az idén is folytatódni fog, hiszen a csökkenő kamatkörnyezet mellett a befektetők körében is vonzóbbá válnak azok a megtakarítási formák, amelyek az inflációt meghaladó hozamot tudnak biztosítani.

Melyek lehetnek az idei évben a legnépszerűbb alaptípusok a lakossági kisbefektetők körében?

A gazdasági környezet bizonytalanságára tekintettel továbbra is sikertermékek lehetnek azok a konstrukciók, amelyek valamilyen szintű tőkevédelmet biztosítanak a kiszámíthatatlan piacokon, mégis hozamlehetőséget rejtenek magukban. Termékfejlesztésünkben ezért 2013-ban is fontos szerephez jutnak a mostani befektetői hangulathoz legjobban igazodó tőkevédett és az abszolút hozamú alapok, amelyek már tavaly is szép eredményeket értek el. A Budapest Alapkezelő 2012-ben három tőkevédett alapot indított, amelyekben összesen 10,3 milliárd forintot helyeztek el a befektetők, ugyanakkor népszerűek voltak az abszolút hozamú alapok is: az október végén indult GE Money Devizapiaci Abszolút Hozam Alapban például 1,5 milliárd forint gyűlt össze.

Milyennek értékeli a befektetésialap-piac jelenlegi szabályozását, szükségesnek tartana-e ezen a területen finomhangolást a jövőben?

A befektetésialap-piac szabályozása a kezdetektől fogva nagyon szigorú és számos, a befektetőket védő garanciális elemet tartalmaz. A befektetési alapokkal kapcsolatos új törvény a régi szabályozást a modern kor követelményeinek megfelelően módosította, különös tekintettel a befektetők védelmére. Emellett új lehetőségeket nyújt a termékfejlesztők számára korszerű befektetési alap konstrukciók indítására. Mint minden új szabálynál, ezen a területen is szükség van a szabályok finomhangolására, amelyet megkönnyíthet a befektetésialappiac szereplői és a jogszabályalkotók, illetve felügyeleti szervek közötti folyamatos konzultáció.

Forrás: A Tanácsadó – 2013. március 25.