Bocsássunk ki 100 éves kötvényt!

Tegnapelőtt jelent meg a hír, hogy osztrák szomszédaink 100 éves állampapírt bocsájtottak ki. A történelem során eurozónás ország még nem csinált ilyet. Nem kell hozzá tőkepiaci szakembereknek lennünk, hogy tudjuk, a legjobb drágán eladni és olcsón venni. Érzésem szerint itt pontosan erről van szó. De miért is?

Egy fix kamatozású kötvény annál drágább, minél kisebb kamattartalommal vehető meg. Például, ha egy kötvény a kibocsájtásakor 100-ba került és 5% kamatot fizet, akkor ha az ára felmegy 103-ra, az azt jelenti, hogy a vevő bár megkapja az 5% kamatot, de igazából ezen már csak 105/103-1 = 1,9%-ot keres. Vételkor a hátralévő kamattartalom tehát már csak 1,9%. A kötvény hozama le-, az ára felment.

Jelenleg azt a világot éljük, amiben a kötvénypiaci hozamok folyamatosan esnek, a nulla felé tartanak. Vagyis a kötvények kisebb-nagyobb kilengéssel folyamatosan drágulnak. Ez nem egy rövid folyamat. A lenti ábrán az USA 10 éves állampapír hozamának alakulását látjuk az elmúlt 54 évben. Jól látható, hogy az 1960-as évek 4%-os hozamáról 20 év alatt értük el a csúcsot. Majd közel 40 éven keresztül, komoly kilengésekkel ugyan, de távolról nézve folyamatos eséssel jutottunk el a mai 2-3%-ig. Vagyis 1960-80-ig a hosszú távú kötvényvásárlók folyamatosan buktak, míg az elmúlt 40 évben folyamatosan kerestek. A kötvénypiaci ciklusok általában jóval hosszabbak részvénypiaci társaiknál.

Bár elvi lehetősége van annak is, hogy negatívba menjen a 10 éves kötvényhozam, hosszú távon ennek nem sok realitását látom. Vagyis ez a 2-3% már nagyon közel lehet az aljához. Persze sokáig lehet itt még oldalazni, de valószínűleg ennél sokkal drágábbak már nem lesznek a fejlett piaci kötvények.

A további áremelkedés tehát limitált. Mit kell ilyenkor tenni, ha én vagyok az állam? Természetesen kötvényt kibocsájtani. Ha ingyen finanszíroznak engem, akkor annyi hitelt veszek fel, amennyit csak tudok. Ha nem csinálok a hitellel semmit, akkor legfeljebb visszaadom később, addig sem kerül semmibe, ha bármi ötletem van, ami a nullánál jobb hozamú, akkor már nyertem. Ha mindeközben még valami infláció is van (és ma bizony már van), akkor bár a végén visszaadom a felvett hitelt, de az reálértelemben már kevesebbet fog érni, vagyis megkerestem az inflációt. Keveset bukhatok tehát, de nagyon nagy eséllyel hosszú távon pénzt keresek. Kell ennél jobb deal?

Mi nagyobb poén a 10 éves állampapírnál (vagyis a 10 évre felvett ingyen/nagyon olcsó hitelnél)? Könnyen kitalálható: a 100 éves állampapír. Ha lehetne, akkor az 1000 éves állampapír, csak azt talán már tényleg nehezen lehetne eladni. Bár ki tudja, mi jön még… J

Akkora a hozaméhség ma a világban, hogy az osztrák köténykibocsájtás sikeres volt. 11 milliárd eurónyit akartak belőle megvenni a befektetők, de végül az osztrákok meghúzva a nadrágszíjat csak 3,5 milliárd eurónyit bocsájtottak ki. Az átlaghozam nagyon hívogató: 2,1 százalék évente. Tehát aki ezt a kötvényt megveszi és lejáratig tartja, az 100 euró befektetésre még további 210 euró kamatot fog kapni (100 év alatt). Mindenkinek jó befektetés, aki azt gondolja, hogy az elkövetkező 100 évben nem lesz ennél jobb hozamlehetőség.

Az első napján további vevők jöttek, biztosan azok, akiknek már nem jutott a kibocsájtáskor oly szigorúan meghúzott értékhatár miatt, és a kötvény hozama tovább esett (igaz csak 0,02%-ot), de ez akkor is azt jelenti, hogy kereslet van erre az eszközre.

Nem lennék meglepődve, ha az osztrák példa után további országoknak is eszébe jutna 100 évre bebiztosítani ezt az alacsony kamatkörnyezetet. Ha Magyarország is el tudna adni ilyet, hasonló hozammal (ami azért erősen kérdéses), mint lelkes hazafi maximálisan támogatnám!

Viszont ne felejtsük el, a befektető profitesélyei ezzel a trade-del az államinak éppen a fordítottja: kicsit még talán lehet vele keresni, de néhány éves távlatban (hát még 100 évesben) jó esélye van, hogy a kötvényhozamok inkább újra felfelé indulnak és jó sokat fog bukni az, aki 2,1%-on adta kölcsön a pénzét.