Bodrogai Ferenc (61) – a Forest-Papír Kft. ügyvezetője

bf_portre1967-ben kezdte papíripari pályafutását a lábatlani Piszke Papírgyárban, 1974-től műszakvezető gépmesterként dolgozott, főiskolai tanulmányait 1977 és 1981 között gyári ösztöndíjjal végezte. Ezt követően a Piszke Papírnál technológus, üzemvezető, bel- és külföldi beszerzésekért felelős vezető volt, majd 1990-ben korábbi munkaköre mellett a társaság kereskedelmi és marketingvezetőjévé nevezték ki. A FOREST-PAPÍR Kft.-t 1994-ben alapította, a társaságnak azóta is ügyvezető igazgatója. A lábatlani papíripari vállalat tavaly 9,5 milliárd forintos bevétellel zárt és 234 fővel működik.

1. Mire különösen büszke szakmai pályafutása során?

Olyan környezetet teremtettem, ahová jó bejönni dolgozni. Normális emberekkel dolgozom egy nem normális világban, a vállalat pedig biztonsági védőhálót nyújt mindannyiunknak.

2. Mitől jó egy vezető és mitől rossz?
Nincs általános definíció. A fontos szempontok között szerepel a megfelelő munkatársak kiválasztásának képessége. Olyan kollégákkal célszerű körülvenni magunkat, akik értik a cég működését, akik minden nap valami újat akarnak hozzátenni a vállalathoz.

3. Mi az, amit a legjobban értékel egy munkatársában, és mi az, amit a legkevésbé tolerál?
Az emberséget értékelem és keresem leginkább. Nálam nem a végzettség és a bizonyítvány számít, hanem a hozzáállás és az emberi tulajdonságok. A hit és az elszántság megduplázza az erőt. Ha kétség merül fel egy-egy munkatárs kiválasztása során, akkor felkeresem otthonában és megnézem, emberileg alkalmas-e a feladatra. Azt szoktam mondani: minden probléma legalább tíz módon oldható meg. Egyet mindenkinek meg kell tudni találni.

4. Milyen kudarc érte pályafutása során és mit tanult belőle?
Sok kudarc ért. A legfontosabb: legyen erőnk a hibát minél előbb elismerni és korrigálni. Minél tovább húzzuk a beismerést, annál rosszabb lesz a következmény. Ha tíz döntésből három tökéletes, három nem rossz, négy pedig rossz, az már rendben lévőnek számít. Persze a fajsúlyos döntéseknél nem szabad hibázni, ezekre ne sajnáljuk az időt!

5. Ki volt önre a legnagyobb hatással a világ cég- vagy politikai vezetői közül? Miért éppen ő?
Nem tudok ilyen személyt említeni.

6. Milyen munkával keresett először pénzt?
Barackszedéssel, általános iskolai nyári munka keretében.

7. Mi az a tanács, amit továbbadna egy pályaválasztás előtt álló fiatalnak?
Az életben rengeteg az útelágazás, nem lehet tudni, hogy merre vezet a karrierút. A legfontosabb, hogy a fiatalok azzal foglalkozzanak, amiben örömüket lelik. Egy idő után jönnek a sikerek, ami erőt ad a fejlődéshez. Sajnos úgy látom, hogy sok 18-20 éves fiatal elérhetetlen célokat tűz ki és el sem indul. Megfogható célok kellenek és csinálni kell.

8. Mit tart manapság a legnagyobb kihívásnak a világban?
Az egészségmegőrzést, azon belül is az egészséges táplálkozást. A rákos, allergiás megbetegedések száma exponenciálisan növekszik, háromszor több a viselkedészavaros gyermek. Ennek egyik oka az egyre silányabb alapanyagokból készülő élelmiszerek fogyasztása. Magyarország találhat jó válaszokat erre a problémára, például minőségi magyar élelmiszerek gyártásával és az emberek ez irányú nevelésével.

9. Mi az, ami igazán kikapcsolja a munka után?
Az éjszakai pergetőhorgászat a Dunán.

10. Hol élne legszívesebben? Miért éppen ott?
Ahol most élek. Magyarországon, a Duna mellett. Egész életemet Táton és Lábatlanban éltem le. Sok helyen jártam külföldön, de továbbra is itthon érzem a legjobban magamat.

+1 Sok olyan olvasónk van, akiket a befektetések világa érdekel. Van-e olyan befektetési módszer, elv, döntés, ami önnek bejött?
Mielőtt befektetünk, ügyeljünk arra, hogy baj esetére legyen egy azonnal mobilizálható biztonsági tartalék. A minőségi élelmiszergyártásban nagy potenciált látok, a Kárpát-medence szinte erre van kitalálva, és jelentős EU-s támogatás is érkezik. A Funkcionális Élelmiszerlánc Terméktanács vezetőjeként ezen is dolgozom.