Bonyolult

Az európaiak nem szeretik a könnyű megoldásokat, de az elmúlt hetekben határozottan pozitív irányba tartottak az események: nem azt és nem úgy csinálják, amit szeretnénk, ami logikus lenne, de abba az irányba haladnak.

Az EFSF/ESM mechanizmusa gyakorlatilag egy közös európai kötvényt teremt meg, amelyet ráadásul a német ÁKK kezel, tehát megy a germán centralizáció, a fiskális unió felé haladás. Az EFSF/ESM nagyon sok dolgot tehet, vehet az elsődleges piacon, nyújthat kölcsönt, vehet a másodlagos piacon, stb. (afféle európai IMF a négyzeten ez). Ha ehhez hozzáadjuk, hogy az ECB a héten 3-éves (!!!) hitelt osztogat majd ki a bankrendszernek, akkor azt látjuk, hogy effektíve megvalósul a jegybanki finanszírozás, a fiskális unió és közös felelősségvállalás is. A 3 évre kiosztott pénzekből lehet venni spanyol, olasz, ír, stb. 3 éves állampapírokat, amelyeket elfogad fedezetként az ECB, és mivel ezek hozama 4-8% között van, a hitelé meg közel nulla, így gyakorlatilag ingyen pénzt osztogatnak a bankoknak: csak meg kell venniük az állampapírt, berakni az ECB-hez, és számolni a profitot. A kockázat az eurózóna teljes szétesése és az ECB megszűnése természetesen, de ezt minden banknak eleve kötelező bevállalni. Úgyhogy – bár az ECB nem vesz állampapírokat elméletben – megoldják a jegybanki finanszírozást, hiszen ez azt jelenti, hogy effektíve az ECB veszi meg ezeket az állampapírokat ÉS közben még fel is tõkésíti a bankrendszert.

Természetesen még sok az akadály, egyrészt a politikusok bénázása, másrészt a mélyülő recesszió önerősítő folyamatai miatt, de úgy tűnik, hogy a piacokon is kezd áttevődni az árazás az európai kötvények összeomlásának irányából (pl. pénteken a 2 éves spanyol hozam 3 hónapos, az olasz 1,5 hónapos mélypontra esett) a recesszió felé: UST és Bund hozam új csúcsokon, euró gyengül (mivel kamatcsökkenés, tartós monetáris lazítás lesz), ennek párjaként a dollár erősödik (és ez nyomja le az árupiacokat).

Mit jelent mindez? A világvége hangulat ellenére úgy tűnik, hogy Európa csak összebarkácsol valami kézzelfoghatót, és habár elég kis házilagos, értelmetlenül bonyolult és sérülékeny is a struktúra, de amíg nincs jobb, megteszi. A nyomás ezután (mivel azért a megszorítósdi és ebből következő lassulás marad) áttevődhet a kötvénypiacokról a részvényekre és árukra, bár a negatív hangulat, és a sok short miatt lehet, hogy itt is marad inkább az oldalazás. Az euró viszont szép eső trendbe került, minden oka meg is van rá, mind a dollárral, mind a fonttal szemben éves mélyponton van, nem is ártana, ha tovább gyengülne.

Forrás: zsiday.hu