jan.
4
2019

Börtönőrnek kerestetnek

Gondolom, nemcsak én figyeltem fel arra, hogy a munkaerő toborzás terén mennyire megnőtt a Büntetés-végrehajtási szervek aktivitása, ami nem is csoda, mert a hírekből egyértelműen kitűnik, hogy a gazdaságot általánosan jellemző munkaerőhiány erősen érezhető ezen a különleges területen is.

Honlapjukon (az oldalon gördítsen alulra) a feltételek között azt írják, hogy “A kezdő fizetés tiszthelyettesek esetén minimum havi 228 ezer forint, tiszteknél pedig minimum havi 330 ezer forint, amit évi 200 ezer cafetéria egészít ki. Emellett ruházati és lakhatási költségtérítés, mobilflotta-használat, kedvezményes üdülési lehetőség és adott esetben szociális támogatás is jár.” (“Állami” hirdetéshez képest kifejezetten viccesnek tartom a “Sittre vágunk”, és a “Gyere a hűvösre” szlogeneket.)

Ami kellemes meglepetés számomra, hogy korszerű módszerekkel is dolgoznak a megfelelő munkaerő felkutatása érdekében, ezért néhány hónapja youtube-csatornát nyitottak Prison Hungary néven, ahol videókban próbálják meg bemutatni és vonzóvá tenni, hogy milyen is egy-egy BV munkavállaló, (a hivatásos állománytagok döntő többségét képező felügyelők) élete, illetve, hogy milyen a börtönökben az élet, és persze egyéb BV-hírekről is tájékoztatnak.

Egyik legnézettebb videójuk technikailag és dramaturgiailag meglepően jó színvonalú, kifejezetten “izgalmas”, nem egy bürokrácia-szülte “kockázatmentes” (és ezért általában) dögunalmas üzenet. Azt azért a videóból is látni lehet, hogy a BV, mint munkahely nagyon sajátos jellemzőkkel bír, nem egy szokásos “civil” munkahely, vannak közvetlen kockázatai rendesen. Kíváncsi lennék például, hogy az “egészségi, pszichikai és fizikai alkalmasságon” mit értenek, gondolom, ha egy 100 kilós fogvatartott porfán akar vágni, azt azért valahogy meg kell tudni akadályozni, nem biztos, hogy én, a 80 kilómmal, megfelelő lennék egy ilyen feladatra.

Az egyik BV intézmény elnyerte a “Családbarát munkahely” címet, így a címhez elnyert támogatásból a dolgozók gyerekei számára, az őszi, téli és tavaszi szünetben két-két munkanapon, naponta huszonöt gyermeknek biztosítanak gyermekfelügyeletet (napközit). Lám, szokatlan ugyan a munkahely, de ugyanolyan hétköznapi munkavállalói problémák merülnek fel itt is, mint a teljesen átlagos munkahelyeken (és itt tényleg muszáj bemenni dolgozni).

Ez a hely egyébként itt van, vajon hány olvasónk költözne egy ilyen munkáért a közelbe? (Az egér használatával távolíthat a térkép nézetén, így látni fogja a távolabbi környéket is.)

A szuper videók és a nagy toborzási aktivitás ellenére, nyilván azért kell hirdetni, mert a munkaerőpiacon a szóban forgó BV munkakörök kondíciói nem tudnak lépést tartani a munkavállalók igényeivel, elkerülhetetlennek látszik a bérrendezés (és persze nemcsak ezen a területen), addig pedig olyan helyeken érdemes majd a börtönt építeni, ahol ezek a kondíciók is vonzók a munkavállalók számára, illetve a börtön üzemelésének pozitív gazdasági hatása lesz, különben tömegesen mondanak majd fel a drágán kiképzett börtönőrök.

Egyelőre szünetel a nagy börtönépítési láz, miután (micsoda meglepetés) túl drága ajánlatok érkeztek a pályázatokra.

+1

Eleinte azt gondoltam, hogy a BV hirdetésekben szereplő csinos hölgy csupán a férfiak figyelmét felkeltő szereplő, de látva ezt a bulvárhírt, kezdem elhinni, hogy tényleg dolgoznak az ilyen “macsó” munkahelyeken is igen csinos hölgyek, ami azért nagy vonzerő egy férfinak még akkor is, ha csupán munkatársakról van szó.