Brau ajánlat – A Concorde Alapkezelő magasabb áron hajlik a kompromisszumra

A Brau-felvásárlás ügyében kompromisszumra törekszik a kisebbségi részvényeseket eddigiekben legmarkánsabban képviselő Concorde Alapkezelő. Szabó László, a Concorde Alapkezelő vezérigazgatója a Portfolio.hu-nak elmondta, hogy bízik a sikeres zárásban, természetesen magasabb ajánlati ár mellett.
Szabó László szerint pozitív, hogy a Heineken feladta eddigi jogilag is nehezen védhető álláspontját, amelyben elismerte a PSZÁF ármegállapító jogát. Pozitív továbbá, hogy az ajánlatban a Heineken utalt rá, hogy az ausztriai (BBAG) árazási módszert használja a Brau Union Hungária esetében.
A szakember ugyanakkor kiemeli, hogy a Heineken megint félrevezető volt az ajánlatban. Az ajánlatból és a felügyelethez eljuttatott számításokból ugyanis az derül ki, mintha a Heineken kizárólag DCF alapú árazást használt volna Ausztriában. Ugyanakkor az osztrák befektetőknek tavaly adott tájékoztatóban a holland társaság hangsúlyozta, hogy az értékelés során DCF módszer mellett az iparági felvásárlások során megszokott EV/EBITDA módszert is használta.
Szabó László hangsúlyozza, hogy elfogadja a most már a Heineken által is felvázolt osztrák értékelési elveket, de a DCF-módszer mellett számít az osztrák ajánlatban is külön kihangsúlyozásra került EV/EBITDA alapú árazás használatára is. Az EV/EBITDA alapú árazás a TEBÉSZ számításai szerint 24 492 forintos értéket ad részvényenként.
A Concorde Alapkezelő hajlik az egészséges kompromisszumra, s bízik abban, hogy a Felügyelet az ármegállapítás során a DCF-módszeren kívül figyelembe veszi az Ausztriában használt egyéb értékelési eljárásokat is.

Forrás: Portfolio.hu – 2004. október 25.