Breaking: „Pocsékul működnek az állami cégek”

Oké, az Alapblog olvasói túlnyomó többségének ez a hír nyilván nem újdonság. Ami érdekes a dologban, hogy ezt egy volt fideszes képviselő, az Állami Számvevőszék jelenlegi elnöke jelentette ki, akinek pont az a dolga, hogy az állami intézmények működését ellenőrizze. Ő már csak tudja!
Persze igaza van. Csupán az a kérdés, hogy ha ez ennyire nyilvánvaló, akkor mi értelme van az állami szektor folyamatos növelésének? Egykor magántulajdonban működő iparágak, eszközök kerülnek részben vagy egészben állami tulajdonba. És nem csupán a stratégiai ágazatokban. Egy jelentéktelen, de szemléletes példa: tavasszal az állam megvette Kovács Gábor vállalkozótól az általa gyönyörűen és ízlésesen felújított meditációs célra átalakított sopronbánfalvai kolostort. Mindenkinek ajánlok egy soproni látogatást, igazán megéri, még abban sem vagyok biztos, hogy nem ártana a kormánynak egy kis nyugodt meditáció, de mi a fenének vásárolja meg az állam a kolostort? Azért, hogy aztán – a számvevőszéki elnök szavaival – pocsékul működtesse?

Mindannyiunk közös pénzéből?

Egy kis szubjektív: Szerencsés időpontban kezdtem el tanulni a Közgázon. A „reformévfolyamba” járó egyetemisták találkoztak többek között elsőként politikai gazdaságtan helyett mikro- és makroökonómiával. A diplománkat 1993-ban kaptuk meg, amikor is remek munkaerő-piaci helyzet várta a végzősöket. Legtöbbjük jó állásba került, így a kétezres évek elejére sokan szereztek vezetői gyakorlatot a magánszektorban. Sok barátom, ismerősöm döntött tíz év pénzkeresés után úgy, hogy vezetői tapasztalataival, kapcsolatrendszerével, nyelvtudásával segíti az állam működését. Ki a Gyurcsány-, ki a Bajnai-, ki az Orbán-kormány munkáját akarta támogatni, az esetek túlnyomó részében egyéni érdekeit háttérbe szorítva. Néhány hónapnyi tapasztalat után szörnyű volt hallgatni tapasztalataikat, rémtörténeteiket, kiábrándultságukat, amelyek kormányoktól függetlenül kísértetiesen hasonlítottak egymásra.

Az állami szektor beszívta, megrágta és összetörve kiköpte őket.

Don Quijote reménytelen szélmalomharcát idéző történeteik megerősítették a már korábban megfogalmazott véleményemet: a mindenkori állam arcpirítóan hatékonytalanul működik, és ezen középtávon nem is lehet lényegesen változtatni.
Az állam ugyanakkor megkerülhetetlen a mai modern gazdaságban, szerepe azonban a szabályozásra és az ellenőrzésre kell, hogy korlátozódjon. Ha mohón nem ragadná az újabb és újabb területeket magához, talán legfontosabb feladatait (például a pénzügyi szektor hatékony ellenőrzését) is hatékonyabban el tudná látni, mindannyiunk jólétének növelésére.

Vonjuk le a tanulságot a számvevőszéki elnök szavaiból és fejezzük már be ezt a szocializmusosdit, mielőtt túl késő lesz!

 

Az Index.hu oldalon megjelent cikket a Házi Olvasmány rovatunkban megtalálja.