jún.
27
2016

Brexit után

Intenzív napokon vagyunk túl. Találgatás, hogy mi lesz a végeredmény, majd találgatás, hogy mi lesz ennek a végeredménye… Két év múlva azt látjuk, hogy gyakorlatilag semmi nem változott, á la görög megszorítás ellenes népszavazás, vagy azt, hogy még három ország kilépett? Széles a skála, rohangálnak is a tőzsdei árfolyamok föl, meg le, de nekem (is) az a meggyőződésem, hogy daytradereken, meg a hírgyártásból élő médiumokon kívül tőzsdei szempontból másnak nem nagyon kell az eseménnyel foglalkoznia, mert a nagy képen nem változtat.

Jól példázza ezt, hogy mi történt a két évvel ezelőtti skót függetlenedési népszavazás környékén 2014 szeptemberében. Ekkor éppen fellendülőben volt az elszakadás esélye, érkeztek is a lelkes magyarázatok arról, hogy a font emiatt gyengül. Majd a Scexit elmaradt, a font erősödött egy hétig, aztán folytatta azóta is tartó lejtmenetét, amiben a Brexit csak egy újabb tégla. (Azokra a cikkekre meg hiába kerestem rá, hogy „Mégse a skót kilépéstől való félelem miatt gyengült a font”, furcsa mód nem találtam.)
Persze ebből az is következik, hogy ha elmarad a Brexit, nagy font erősödés abból se lett volna. De miért is lenne? Szóval Brexittel vagy nélküle, a font stabilan gyengül a dollárral szemben. Pedig ha valamire, akkor erre az árfolyamra igazán lehetne hatással az EU-tagság meglepetésszerű hiánya.

abra01

Mielőtt ránézek néhány grafikonra, két általánosabb tanulságot kiemelnék. Egyrészt, ami lehet, hogy csak nekem meglepő: hiába az óriási esések, nagy általános pánikot nem láttunk. Ezt arra alapozom, hogy olyan kockázatos eszközök, amelyek ilyen esetben zuhannának, kifejezetten erősek voltak. Ilyenek az EU-tól viszonylag távoli fejlődő piacok (ázsiai, latin-amerikai vagy török piacok, de mindenekelőtt talán az orosz eszközök), a high-yield kötvények piaca, sőt talán még az olaj is ide sorolható amiatt, hogy mennyire megérett egy profitrealizálásra.
Viszont a kockázatos eszközök közé úgy tűnik, most már végképp visszakerült a magyar piac. Az elmúlt egy évben azon csodálkoztunk, hogy az OTP kétféle viselkedési módot ismer: oldalazik, ha esik a DAX és emelkedik, ha a DAX bármi mást csinál. Két hónapja ez megváltozott, ami pénteken megerősítést is kapott. A forint azért még így se tud gyengülni.

abra02

És az még hagyján, hogy mondjuk az orosz piac milyen erős, nagyobb meglepetés, hogy az angol is az. A FTSE 100-nál csak néhány skandináv index esett kevesebbet Európában pénteken és az is elég komikus, hogy a londoni index 3,6 százalékkal magasabban van, mint volt másfél hete, amikor még csak „tartottak” a Brexittől. Lehet ezt magyarázni azzal, hogy a FTSE egy olyan index, amiben nem brit, hanem globális vállalatok vannak, csak éppen Londonban lettek bejegyezve – de ez a DAX-ra is igaz többé-kevésbé. Lehet a csökkenő bizonytalansággal magyarázni –, már ha az EU-n kívüli jövő csökkenő bizonytalanságot jelent. És lehet a font gyengülésére hivatkozni, de az – ahogy láttuk – két éve tartó folyamat, amely során a FTSE mégis folyamatosan alulteljesítette a DAX-ot. Szóval nem magyarázni szeretném a jelenséget, csak elfogadom, hogy nagy pánik nincs.

A pénteki nap sajátosságai (óriási eséssel nyitás, majd onnan nagy emelkedés) miatt furcsa dolgokat láthatunk a grafikonokon. Leginkább azt, hogy ennek a napközbeni lendületnek rövid távon pozitív üzenete van, miközben hosszú távon nemigen változott semmi.
Ha arra vagyunk kíváncsiak, „merre tart a világ”, akkor általában az S&P 500 grafikonjával szoktuk kezdeni. Ezt a jól bevált szokást pedig csak azért nem fogom feladni, mert a hozamsivatagban egyfajta menedékké váló, így az utóbbi egy évben a csúcsa közelébe folyton visszatérő S&P már egyáltalán nem azt mutatja, hogy merre megy a világ. Ráadásul ez az „irányjelzőnk” is két irányt indikál. Rövid távon az látszik, hogy leesett az elmúlt két hónap sávjának aljára, tehát semmi nem dőlt el…

abra03

…hosszú távon viszont azt látjuk, hogy újabb – kis túlzással – alacsonyabb csúcsból lefordulással van dolgunk. Azért a fundamentálisan nehezen magyarázható európai alulteljesítésen természetesen ez se segít.

abra04

Ha valakinek – érthető módon – viszonylag nehéz az említett lefordulást vizionálni (ahogy mondani szokás, a technikai elemzés inkább művészet, mint tudomány), annak javaslom az amerikai pénzügyi szektort követő ETF, az XLF grafikonját. Itt jól látható, hogy az S&P-t nagyobb amplitúdóval másoló pénzügyi részvények már határozottan lefelé vették az irányt. Ismét.

abra05

Ha már megemlítettük az európai piacokat, akkor álljon itt a tűzhöz közeli DAX index chartja. Ezen az látszik, hogy a rövid távú lendület ugyan még visszasodorta a támasz fölé, az elmúlt három hónap sávjának aljára…

abra06

…azonban hosszú távon ez mit sem változtat azon, hogy van egy stabil zuhanó csatorna, amelynek a közepén jár az index. Némi reménysugár lehet a 9000-es támasz közelsége.

abra07

És hogy egy pozitív – már amennyire az emelkedő aranyár pozitívum – grafikonnal búcsúzzak, zárjunk a nemes fémmel, amely még mindig úgy viselkedik, ahogy egy eső trenddel szakítás után kell. Ugyan a pénteki napból akár több is kijöhetett volna, de egy kétéves csúcs azért mégiscsak kétéves csúcs.

abra08