brutto netto

Bruttó nettó jelentése, számítása – 2021

Bruttó nettó jelentése

A bruttó valaminek a teljes részére utal, amíg a nettó ennek az egésznek a részére. A kereskedelemben is az áruk bruttó tömege az áru csomagolással számolt teljes tömegére vonatkozik, a nettó tömeg pedig csak az áru tényleges tömegére. Legtöbbször mégis a fizetéssel kapcsolatban találkozunk a bruttó nettó fogalmával, így ez a fogalomtár bejegyzésünk is elsősorban ezzel a kérdéskörrel fog foglalkozni, de kitérünk többek között a közgazdaságtanban és a számvitelben alkalmazott értelmezésére is.

Bruttó nettó bér

A nettó bér az az összeg, amit a munkavállaló ténylegesen megkap minden adó és járulékfizetés után. A bruttó bér ennél egy magasabb összeg, amiből még nincs levonva a személyi jövedelemadó, és az alkalmazott által fizetett járulékok. 2021-ben a teljes levonás a bruttó bérből 33,5%, a bruttó bérre rakódó összes munkáltatói teher a bruttó bér 19 százaléka. Röviden: 100 Ft bruttó bér, a munkavállalónak adókedvezmények nélkül 66,5 Ft nettó bért, a munkáltatónak pedig 119 Ft bérköltséget jelent.

Bruttó bér jelentése

A bruttó bér az alapja a munkavállaló és a munkáltató által fizetett adóknak és járulékoknak.  A munkavállaló bruttó fizetése az az összeg, amit a munkavállaló megkapna mielőtt, bármilyen munkavállaló által fizetett adót és járulékot levonnánk. Munkavállalói adókedvezményekkel ez lenne az a maximális összeg, amit a munkavállaló ténylegesen kaphatna. Alkalmazotti jogviszony esetében a munkavállaló köteles befizetni az adókat és a járulékokat.

Nettó bér jelentése

A nettó bér az az összeg, amit a munkavállaló ténylegesen megkap minden adó és járulékfizetés után. A bruttó bérből levonásra kerül a személyi jövedelemadó (15%), a nyugdíjjárulék (10%), az egészségbiztosítási és a munkaerőpiaci járulék (8,5%). A teljes levonás a bruttó bérből, ha nem vagyunk jogosultak valamilyen adó vagy járulékkedvezményre 33,5%. Egyszerűsítve mondhatjuk, hogy a nettó jövedelem, a bruttó jövedelem kétharmada. Ez a legrosszabb eset, mivel a nettó/bruttó arány az adókedvezmények igénybevételével növelhető. Nézzünk néhány példát a leggyakoribb lehetőségekre!

Családi adókedvezmény

Eltartottak száma: Gyermekenként Összesen
1 10 000 Ft 10 000 Ft
2 20 000 Ft 40 000 Ft
3 33 000 Ft 99 000 Ft
Háromnál több gyerek esetén, minden további gyerek plusz 33.000 Ft

Első házasok adókedvezménye

Az adókedvezmény összege 5 000 Ft, ami a házasságkötés hónapját követő 24 hónapban vehető igénybe.

SZJA mentesség 4 vagy több gyerek esetén

Négy vagy több gyermeket nevelő, vagy felnevelt anyák, életük végéig mentességet kapnak a személyi jövedelemadó fizetési kötelességük alól. Ez jelenleg a bruttó bér 15 százaléka.

Bruttó nettó bérkalkulátor 2021

A HR portál bérkalkulátora segítségével kiszámolhatjuk, hogy pontosan milyen nettó jövedelemre számíthat a munkavállaló és mennyi a teljes költsége a munkáltatónak. A kalkulátor számol az igénybe vehető adó és járulékkedvezményekkel, ezzel már egyénenként láthatjuk, hogy kinek pontosan, hogy alakul a tényleges nettó jövedelme.

Bruttó nettó a közgazdaságtanban

A közgazdaságtanban a bruttó a levonások előtti értéket jelenti. Például a bruttó hazai termék (GDP) az országon belüli, általában egy naptári évben előállított összes végtermék és szolgáltatás teljes piaci értékét jelenti. A nettó hazai termék (NDP) a bruttó hazai termékre (GDP) utal, levonva az ország tőke (gazdasági) javainak értékcsökkenését.

Összehasonlítás táblázat

Összehasonlító táblázat

Bruttó

Nettó

Jelentés A bruttó kifejezés valamivel kapcsolatban a teljes mennyiségre utal. A nettó kifejezés a maradékra utal, ami az összes szükséges levonás után keletkezik.
Eredmény Bruttó eredmény a különbség a termék/szolgáltatás értékesítéséből származó árbevétel és az előállításához szükséges ráfordítások különbsége, mielőtt levonnánk az általános költségeket, adókat, kamatokat. Nettó eredmény az az összeg ami az összes költség levonása után megmarad.
Bruttó marzs, nettó marzs Bruttó marzs = Bruttó eredmény az árbevétel arányában Nettó marzs = Nettó eredmény az árbevétel arányában
Súly A csomagolás súlyával számolt teljes súlya a terméknek. Csomagolás nélküli súlya terméknek.