Budapest, kelj fel és járj!

Ha valamikor optimális időpont van vendéglátó egységet nyitni, az pontosan most van a full lezárásban és tömegsajtós hisztériával tomboló járványban, állami kijárási tilalomban! Bérleti díjak a porban, a legjobb lokációban is találni helyet racionális áron, akár jelentős alku mellett. Rengeteg a munkát kereső szabad és olcsó munkaerő, válogatni lehet hozzáértő és lelkes leendő kollégák között. Nem úgy lasszóval, mint egy évvel ezelőttig. Lesznek, akik hálásak és lojálisak az új munkalehetőségért.

Láthatóan akad is ilyen vállalkozó, aki előre tekint és befektet a jövőbe. Ez a két vadiúj egység egymástól pár száz méterre fekszik a Terézvárosban, a Nagymező utcában, és pár napja nyitottak. Az egyik egy globális kitekintésű palacsintázó, Around Pancake néven szalad tucatnyi sós és édes változattal a kínálatban. Magyar, francia, orosz, libanoni, maláj, japán, mexikói verziókkal, mindenhol népszerű dolog a lepények különféle formája a világon. A másik a Pelmenyiző, ami egy orosz, többnyire hússal töltött tésztaféleség, batyu. Lehet tölteni bármivel, csak a fantázia szab neki kerítést, de nem szögesdrótost.

Mi a közös bennük? Egyik sem étterem vagy vendéglő, leülni csak alig lehet majd akkor is, ha újra lehetségessé válik, hanem inkább gyorskajálda, utcai evésre kitalált könyöklő faloda, ami adja magát elvitelre meg kiszállításra is. Járvány és lezárásprofiljuk van olyan értelemben, hogy a mostani, megváltozott piaci viszonyokban gyökerezik az üzleti logikájuk. Kis hely, kevés alkalmazott, nincs kiszolgálás, könnyű kiszállítás frekventált lokációba. Ugye ezekhez az éttermekhez közel van az Oktogon, ami a futárhálózat egyik logisztikai központja Pesten, ott gyűlnek megrendelésre várva a futárok. Hozzájuk közel jó nyitni, hogy kis költséggel vigyünk el valamit, ami addig is tán kijön nullára, amíg nincsenek turisták. Aztán ha majd visszajönnek, és beágyazódtunk, akkor elkezdhet jönni a profit is talán, és a kiszállítás is megmaradhat tartósan, messze a járvány után is velünk lesz. Rá lehet szokni az irgalmatlanul kényeztető kényelmére, hogy a mobilodon az öledben egy komplett város étlapja, kettőt pöckölsz, és Shanghaiból Rómába jutottál. Vagy valami efféle.

Egyáltalán nem biztos, hogy sikeresek lesznek, de jó látni, hogy akad, akinek van vér a pucájában és bátran kockáztat és igenis optimista a jövőt illetően. Így is kell csinálni, hogy beleállni abba, amibe kevesen, amikor hullanak az éttermek, mint a legyek. Hinni abban, hogy egy pandémia sem fogja két vállra fektetni Budapestet, és hamarosan újra egy pezsgő, vibráló, nagy életkedvű világváros lesz globális kitekintéssel és kozmopolita gasztronómiával, ahol nyakig lehet elmerülni az urbánus élet megannyi élvezetében.

(Around Pancake VI. Nagymező u. 6, Pelmenyiző Nagymező u. 36)

Forrás: Vakmajom a Facebookon