Budapest nagyon drága?

Érdekes ábra jelent meg a Bloombergen a Brexit miatt Londonból potenciálisan távozó tömegek egyfajta indikátoraként.

Forrás: Bloomberg

Forrás: Bloomberg

Az ábra azt mutatja, hogy melyik európai nagyvárosban mennyire drága a lakhatás a bérekhez képest. Furcsa módon Budapest a legdrágább európai városok egyike. Összegyűjtöttünk néhány adatot a régióból (az adatokat a Bloomberg és mi is a Numbeo-ról szedtük, ami – maradjunk annyiban – nem egy atomóra), hogy megértsük, ez hogy jön ki.

Budapest Bécs Prága Varsó
Árak a bérekhez képest 13,5 13,7 15,7 11,3
Bérleti díjak a bérekhez képest (városközpont) 23,5 36,1 30,2 21,2
Bérleti díjak a bérekhez képest (peremkerület) 19,6 28,4 26,0 19,0
Kiadással elérhető hozam (városközpont) 4,3% 2,8% 3,3% 4,6%
Kiadással elérhető hozam (peremkerület) 5,1% 3,5% 3,9% 5,3%
Jelzáloghitel törlesztő* a bérekhez képest 105% 83% 95% 79%

* 90 négyzetméter, 20 éves jelzálog a lakás 100%-ára

Amiből a Bloomberg számolta a lakhatási költségeket az két adat, a jelzáloghitel törlesztőrészlet és a bérleti díj nagysága a bérekhez képest. Ebben a kettőben a Numbeon viszonylag rosszul áll Budapest, bár önmagában a lakásárak a bérekhez viszonyítva átlagosnak mondhatók. Előbbi – ha így van – bankpiaci sajátosság lehet, utóbbi pedig annak a következménye, hogy nálunk a bérleti díjak (hangsúlyozzuk, a Numbeon látható adatok alapján) nagyon magasak a lakás árához képest – lakáskiadással itt (és Varsóban) magas hozamra lehet szert tenni. Ennek két oka is lehetne: a központi szabályozás hiánya és (ennek következtében?) az Airbnb magas aránya.

Mindenesetre a (Numbeon látható) budapesti lakhatási költségek alapján ne számítsunk óriási, Londonból beáramló munkaerőpiaci kínálatra. Más alapján se.