Büdzsé

A vártnál jobban alakul a költségvetés idehaza. Ebben persze az égvilágon semmi meglepő nincsen, ugyanis a gazdaságpolitikusok és a közgazdászok jellemzően visszapillantó tükörből vezetnek. Amikor jó ideig rosszul mennek a dolgok, akkor a jövőt is borúsabban ítélik meg, amikor már pár éve fellendülés van, akkor a jövőt is szebbnek látják. Ez egyébként teljesen természetes emberi tulajdonság, mindenki így működik.

Ezért is van (részben) az, hogy a 7 szűk hazai esztendő után mindenki aggodalommal figyeli a jövőt, nem nagyon tudnak hinni a tartós magyar növekedésben. Minden válság után óvatosabbá válnak az emberek. A cégek nem nagyon emelnek bért, amíg nem muszáj, a gazdaságpolitikusok óvatosan tervezik a bevételeket, a lakosság pedig nem nyújtózkodik tovább a takarójánál. Ennek következtében fellendülés idején jellemzően a bevételi számok túlteljesülnek, míg a kiadási oldal rendszerint szigorúan van fogva – még az előző recesszió okozta félelmek miatt. Pont ez történik ma Magyarországon, és az EU szigora, valamint a múltbéli félelmekből adódó óvatosság miatt eléggé valószínű, hogy a következő pár évben nem nagyon lesz jelentős probléma a hazai költségvetéssel. Sőt, inkább az a valószínű, hogy a vártnál jobban alakulnak majd a hiányszámok…

www.portfolio.hu

***

A másik érdekesség: www.agrarszektor.hu

500 milliárd forint készpénzen ülnek a gazdák. Persze ez sem annyira meglepő, már én is írtam róla, hogy mivel az extenzív növénytermesztés támogatás nélkül is nyereséges, ezért az éves 400 milliárd forint körüli EU támogatások egy az egyben megtakarítássá válnak: bankbetét, befektetési alap, ingatlan, stb. Ez is az egyik oka egyébként a hazai megtakarítási állomány jelentős növekedésének. Az éves 3-4 milliárd eurós EU-transzfer, ami különböző formákban hozzánk érkezik elképesztő hatásokkal van a hazai gazdaságra: javítja az infrastruktúrát, növeli a megtakarítások állományát, hozzájárul a magyar vállalkozások fejlődéséhez. Hatalmas áldás ez. Nyilván az árnyoldala persze, hogy a nagyobb része persze a már amúgy is jómódúaknál csapódik le, illetve egy részét meg ellopják. De még ez is 1000-szer jobb, mint ha nem lenne. Enélkül Moldávia szintjén lennénk. Aki az EU-ból való kilépést akarja, az egészen egyszerűen borzasztó ostoba. Ebben a témában a nagy klasszikus persze:

www.youtube.com

Forrás: www.zsiday.hu