Büfékocsi

Bejött Warren Buffettnak a vonatvásárlás. A nemrég megvett Burlington Santa Fe, a legnagyobb amerikai vonattársaság (és más szállítmányozók, vasutak) profitja nagyot ugrott, aminek eredményeképp a Berkshire Hathaway profitja is szépen megemelkedett.

„Berkshire Hathaway Inc. said fourth- quarter profit rose 43 percent on derivative gains and earnings from the railroad that billionaire Chairman Warren Buffett bought last year.”

A másik nagy „bet”, amit felrakott a 80 éves mágus, nem más, mint hogy a 2008-as válság közepe felé put opciókat írt ki (ha jól emlékszem 10 évre), amelyek értéke az idő múlásával, és a lehívási ár távolodásával egyre csökken.

Talán legfontosabb mondása az egyik legkomolyabb tőzsdei iránymutatás, amely 100 éve is érvényes volt és most is: „Félj, amikor mások mohók, és légy mohó, amikor mások félnek”. Így is tett, a 2000-es évek második felében óriási, 50 milliárd dolláros pénzhalmot épített fel, s a válságban ezt szépen elköltötte, méghozzá viszonylag értelmes, jó hozam-kockázatú üzletekbe fektetve. Emlékszem, 2000-ben minden tőzsdekommentátor azt mondogatta, hogy „Buffett már kiöregedett, nem érti ezt a modern high-tech világot, stb.”. Ekkoriban tette le a lantot Julian Robertson és számos más, tapasztalt value-befektető is, és a Berkshire-t és vezetőjét is leírták: 2000 elején 40 ezer dollár volt a részvény. Ma 120 ezer. Ez egy igen kellemes, éves 10-11%-os hozam, ami külön kiemelkedő annak fényében, hogy az amerikai piac lejjebb van azóta.

Miért írtam Buffettról? Azért, mert láthatóan tudja az alapigazságot, amit már Jesse Livermore (és előtte számos tehetséges spekuláns is) tudott. A nevek változnak, a szereplők változnak, és még a szabályok is változnak, de az emberek, az emberi természet nem változik, és éppen ez az, ami lehetővé teszi, hogy (reméljük!) lehessen keresni rajta.

„There is nothing new on Wall Street or in stock speculation. What has happened in the past will happen again, and again, and again. This is because human nature does not change, and it is human emotion that always gets in the way of human intelligence. Of this I am sure” – J.L.