„Bűnös” részvények

Egyes külföldi alapok már a háborúra készülődnek

Egy lépéssel közelebb kerültünk a háborúhoz – reagáltak az elemzők az amerikai elnök e heti beszédére, ám mint egyes hazai alapkezelők megjegyezték: semmi olyan nem történt, amit hónapokkal ezelőtt ne lehetett volna tudni. Külföldön azonban egyes alapok már növelték a védelmi iparágba tartozó részvények arányát.

George W. Bush e heti beszédére esés volt a börzék válasza, ám mint egyes hazai alapkezelők megjegyezték: az értékpapírpiacok amúgy is pesszimisták, a gazdasági és a vállalati kilátások kedvezőtlenek, ám az iraki helyzet nyakába varrnak mindent. Mindenki biztosra veszi már a háború tényét – jegyezte meg Szabó László, a Concorde ALAPKEZELŐ vezérigazgatója. Az elmúlt két-három hónapban új tényező nem látott napvilágot, s amit a portfólió-összetételen akartunk változtatni a kialakult geopolitikai helyzet kapcsán, már megcsináltuk – tette hozzá. Eddig is jelentősen alulsúlyozta a nemzetközi részvényeket az alapkezelő, míg a magyar papírokat illetően kivárnak.

Egyes külföldi befektetési alapok mindenesetre nem bízzák a véletlenre a dolgot, s – háttérbe helyezve az erkölcsöt – a háború nyerteseire helyezik a hangsúlyt. Az Enterprise Group Capital Appreciation Fund, a Liberty Growth Stock Fund, a Strong Blue Chip Fund és a Nations Marsico Focused Equities portfólióiban túlsúlyozottá váltak a többek között F-16-os vadászrepülőgépeket gyártó Lockheed Martin részvényei – derült ki a Standard & Poor’s összesítéséből. A Nations Value és a Regions Morgan Keegan Value alap a Raytheonban bízik, amely a legnagyobb rakétagyártó cég. A védelmi részvényeket intenzíven vásárolta a BlackRock Large Cap Equity Funds is, amelynek portfóliójában jelentős súllyal szerepel a General Dynamics és a Raytheon. A General Dynamics és a Lockheed Martin a kedvelt elemei a Vice Fund portfóliójának is, mely alap kimondottan a „bűnös” szektorokra – védelmi ipar, szerencsejáték, dohány-, szeszipar – szakosodott. Ezen ágazatok az elmúlt öt évben közel ötszörösen túlteljesítették az S&P 500 index teljesítményét.

L. B.

Forrás: Világgazdaság – 2003. január 31.