CA-alapok is lesznek a Concorde Alapkezelőnél

A CA-IB Alapkezelővel aláírt megállapodás alapján várhatóan szeptember végétől a CA-alapcsalád befektetési jegyeit is árusítja a Concorde Értékpapír – tudtuk meg a brókercég illetékesétől. A társaság a jövő év elejétől az alapkezelőnél egyesítheti vagyonkezelési tevékenységeit.

Megállapodást kötött egymással a Concorde Értékpapír Rt. és a CA-IB Alapkezelő, amely alapján várhatóan szeptember végétől a CA-alapcsalád befektetési jegyei is megvásárolhatóak lesznek a Concorde-nál – tudtuk meg a brókercégtől. Az ehhez szükséges felügyeleti engedélyt már kérvényezték, annak megszerzésétől függ az indulás időpontja. A CA-alapok ugyanolyan forgalmazási jutalékok mellett lesznek kaphatóak, mint a CA-csoportnál, és interneten keresztül ugyanúgy a nap 24 órájában lehet majd rájuk megbízást adni, mint a Concorde által forgalmazott többi termékre. A lépés a teljes alapcsaládot érinti a CA Pénzpiaci kivételével, vagyis összesen nyolc darab konstrukciót.

A Concorde pénzügyi szupermarket-koncepciója alapján már eddig is számos hasonló megállapodást kötött, kaphatók itt négy Aegon-alap, öt Budapest-alap, három CIB, öt Raiffeisen, hét Hunnia és az Európa ingatlanalap befektetési jegyei. Egyelőre újabb megállapodások létrehozására nem törekszik a brókercég, az OTP-alapok kivételével az összes nagyobb alapkezelő termékeit forgalmazzák, és a befektetési palettát ezekkel teljesen lefedték. A legnagyobb hazai brókercégek egyike jelenleg főként a külföldi részvények forgalmazásának előkészítésén dolgozik.

Ha a PSZÁF is úgy akarja és a megfelelő engedélyt sikerül megszerezni, várhatóan a jövő év elejétől – az új tőkepiaci törvénynek köszönhetően – a Concorde is egy cégben, a Concorde Alapkezelőben vonhatja össze minden vagyonkezelési tevékenységét. (Alapkezelés, nyugdíjpénztári vagyonkezelés, egyéni portfóliókezelés.) Valószínűleg egyébként ezt hatékonysági okokból a legtöbb hazai pénzügyi csoport megpróbálja majd, bár eddig csak kevesen kaptak rá engedélyt.

A Concorde Alapkezelő – amely nemrég nemzetközi részvényalapot hozott létre – egyelőre újabb konstrukciók indítását nem tervezi. Jó hozamot vár viszont a Concorde Fedezeti Alaptól, amely – a törvényváltozásnak és ennek nyomán, a nyáron módosított befektetési politikának köszönhetően – a korábbinál jóval több fedezeti ügyletet tud kötni. Hozzájárul ehhez az is, hogy a BÉT-en egyre több, akár illikvid részvényre is lehet határidős üzletet kötni. (Így általában évi 12-13,5 százalékos kamattartalom mellett sikerül ma is részvényvásárlásból, majd határidős eladásból álló konstrukciókat létrehozni.)

E.J.

Forrás: Napi Gazdaság – 2002. szeptember 11.