CAC, OTP, SPX

CAC:
Meglepően magas részvételi arány mellett sikerült a görögöknek abszolválni az adósságcserét, azonban ez már egyáltalán nem önkéntes. A pénzügyminiszter szerint aktiválják a CAC-ot, ami azt jelenti, hogy a kötvénycserét azokra is rákényszerítik, akik nem akartak részt venni benne, ez egyértelmően csődöt jelent, akárhogyan is csőrjük-csavarjuk a dolgot. Ezzel a görög állam adósságállománya egy csapásra 100 milliárd euróval csökken, nagyjából a GDP 120%-ra. Ez még mindig igen magas, de tekintve, hogy alig több, mint 3%-ot fizetnek majd átlagosan az adósságuk után ez azt jelenti, hogy Görögország GDP-arányos kamatfizetési terhe nem lesz magasabb, mint az, amivel Magyarország évek óta szembesül (hiszen mi is kb. a GDP 4%-át költjük kamatokra)! Ebből is látszik, hogy a görögök helyzete egyáltaán nem reménytelen. Továbbra is úgy vélem, hogy – hacsak a politikai akarat el nem tőnik a tavasz végi választások után – akkor a görögök végigszenvedik 2012-t és részben 2013-at, de az ország adóssághelyzete stabilizálódhat, 2015-től adósságállományuk csökkenhet. Remélhetően ők most egy időre lekerülnek a színről.

https://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite1_27332_09/03/2012_432020

OTP:
Az OTP gyorsjelentését olvasgatva hosszabb távon tekintve igencsak pozitív kép rajzolódik ki az emberben. Ez a bank képes volt arra, hogy az elmúlt 4-5 év folyamatos hazai és külföldi recessziói/összeomlásai közepette is folyamatosan nyereségesen működjön (nem feltétlenül minden negyedévben, de minden naptári évben egyértelműen). Mindezt úgy, hogy pl. 2009 óta a 90 napon túli rossz hitelek állománya bő 600 milliárd forinttal nőtt, amire cca éves 250 mrd forint céltartalékot kellett képezni. Nem állítom, hogy a válságnak vége, de egyik sem tart örökké, és ha Magyarország 2013-14-től lassan elkezd növekedni, akkor a nagy céltartalékképzés meg fog állni, és az OTP eredményessége “felrobban”. Egyáltalán nem lenne meglepő, hogyha 2-3 év múlva éves 800-1000 Ft-os profitot termelne részvényenként az OTP. Egyébként is mélyen könyv szerinti érték alatt forog, tehát ezen az időtávon a 10000 Ft-os árfolyam elérése sem tűnik elképzelhetetlennek.

SPX:
Nem vagyok meggyőződve arról, hogy a korrekciós fázis véget ért a nagy tőzsdéken, pláne hogy a görögökkel kapcsolatban simán mőködhet a “vedd meg a pletykát-add el a hírt”, de úgy látom, hogy azok az erők, amelyek mozgásba hozták az emelkedést alapvetően nem változtak.

https://www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/vegyesfelvagott_az_otp-tol.164054-2.html

Forrás: zsiday.hu