Cash(flow) is king? Dividend is king!

Tegnap érdekes dolgot tapasztalhattak a lengyel részvénypiaccal foglalkozók. Reggel a TPSA (a lengyel MATÁV) kellemetlen meglepetéssel szolgált a befektetők számára. Bejelentette, hogy ismét felerősödött a verseny a lengyel távközlési piacon, ezért lejjebb módosította a 2012-es árbevétel és EBITDA-margin várakozását. Továbbá a társaság a közeljövőben komoly összeget (1-2 milliárd zloty-t) fog új frekvenciák vásárlására fordítani, ennek finanszírozása érdekében lecsökkentette a jövő évi osztalékát részvényenkénti 1,5 zlotyról 1-re. Na, ezt nem kellett volna!

A részvény hatalmas mínuszban nyitott, majd tovább esett! Az előző napi 16,3-as záróárhoz képest délelőtt már 13 körül járt az árfolyam, ami -20% egyetlen nap alatt! Az egyik brókercég gyors rövid kommentjében meg is írta, hogyha korábban a befektetők 1,5 zloty osztalék mellett 16-ra értékelték a vállalatot, akkor 1 zloty osztalékhoz nagyjából 11-es ár passzolna. De álljunk meg egy pillanatra! És ha beszünteti az osztalékfizetést, akkor pedig nullát ér?

Egy vállalat értéke elméletileg az általa jövőben megtermelt cashflow jelenértéke. A TPSA cashflowja a bejelentések hatására nagyjából hat százalékkal lesz kisebb a korábbi előrejelzésnél. Még ha figyelembe veszem az új frekvenciákra kiadott összeg adósságnövekedéséből származó extra kamatkiadást is, akkor sem tudok tíz százaléknál nagyobb cashflow-romlást (cégérték-csökkenést) megmagyarázni. (Bár ezzel szerintem már túlbecsüljük a hosszútávú hatást, mert az új frekvenciák megszerzése olyan kiadás a távközlési cégek számára, amely részben kivált jövőben felmerülő kapacitásnövelő beruházási szükségletet. Több frekvenciával kevesebb berendezés is elég egy adott terület adat/hang-igényeinek kiszolgálására.) Hogy lett a tíz százalék cashflow romlásból 20 százalék áresés pár óra leforgása alatt? Alighanem az ok az ezt a mértéket is meghaladó mértékű osztalékesésben keresendő!

A modern vállalati pénzügyek egyik fontos tétele (Miller-Modigliani tétel), hogy az osztalék-kifizetés mértéke (bizonyos feltételek mellett) nem befolyásolja egy vállalat értékét. Jelenleg jól láthatóan nem így működik a világ. Az ok nem más, mint amiről már oly sok cikk született itt az Alapblogon: a nulla kamat világa, amely a befektetőket arra kényszeríti, hogy alternatív befektetéseket keressenek hozam realizálása érdekében, így jelentősen felértékelődött az osztalék szerepe.

Számomra két tanulsága van a tegnapi eseményeknek. Egyrészt, aki osztalék miatt vesz részvényt, az vigyázzon, hogy fenntartható legyen az osztalék, mert annak levágása nagyon súlyos következményekkel járhat. Másrészt, aki félreárazásokat keres a piacokon, annak érdemes lehet nézelődnie azon részvényeknél, amelyeknek nemrég vágták le az osztalékát, mert könnyen lehet, hogy túlzottan büntetik ezeket a befektetők. Cikkemnek nem célja senkit sem TPSA vételre buzdítani, ezen részvények véleményem szerint enyhén túlértékeltek voltak a tegnapi események előtt, így az arra adott szerintem túlzott válasz hatására nem keletkezett jelentős alulértékeltség. De ha ez az esemény egy egyébként is alulértékelt részvénnyel következik be a jövőben, akkor az érdekes befektetési lehetőséget teremthet!