Ciao Ciara, reszkess vasúttal ingázó!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőn és kedden országszerte lehet számítani akár 90 km/órás sebességet is meghaladó, rendkívül erős széllökésekre. Megérkezik a Ciara névre keresztelt viharciklon. Hétfőn este valamelyest alábbhagy a vihar. Kedden reggeltől ismét sokfelé (legkevésbé délnyugaton) viharossá fokozódó északnyugati szélre lehet számítani, 65-90 km/h-s, az északi országrészben, a magasabban fekvő hegyvidéki területeken 90 km/h-t meghaladó lökésekkel. Az időképen nyomon is lehet követni az ország egyes pontjaira jellemző szélerősséget.

Az időjárás előrejelzés engem is figyelmeztetett egy nagyon fontos dologra, mégpedig arra, hogy készüljek fel a holnapi munkába menet várhatói nehézségeire. Amikor csak lehetséges vonattal közlekedem, nem szeretek dugókban tétlenül üldögélni, inkább olvasok. Késések persze akadnak, mint például a múlt héten, kedden kisiklott egy vonat Rákosrendezőn, csütörtökön pedig egyszerűen nem indult el Veresegyház felé a 16:33-ra kiírt járat. Persze van olyan is, amikor elindul a vonat időben, csak fél szerelvénnyel, ilyenkor a szerencsések ülnek, a kevésbé szerencsések állnak az azonos összegért megváltott jegyükért cserében.

Emlékszem, 2019.12.02-án, az Országos Meteorológiai Szolgálat által szintén előre jelzett módon, leesett megközelítőleg 10 cm vastagságú hó, az ország vonatközlekedése pedig összeomlott. Emlékszem, aznap 07:50-re érkeztem gyanútlanul az ivacsi vasútállomásra, abban a hitben, hogy 9:00-ra majd beérek az irodába. Valamikor 10:00 után jött is a vonat, és a 12:30-as ügyfél találkozóra pont becsöppentem, just in time, mondja erre a logisztikus. Na de lépjünk túl rajta, ez már a múlt.

Ami jelen pillanatban foglalkoztat, az az, hogy mit hoz a holnap. Szó szerint! Bízom benne, hogy nem lesz fennakadás, váltóhiba, vagy felső vezeték szakadás. Zökkenőmentes lesz a közlekedés a Vác-Veresegyház-Budapest Nyugati útvonalon. Szeretnék beérni a 9:00-kor kezdődő megbeszélésünkre.

A dolgot azért nem bízom a véletlenre. Először is, még ma jelzem a várható nehézségeket kollégáimnak. Másodszor, ébredés után azonnal el fogom olvasni a legfrissebb híreket, és már 7:00-kor kint leszek az állomáson. Csomagolok megfelelő mennyiségű hideg élelmiszert, és lesz nálam megfelelő mennyiségű folyadék is. Mindenki másnak hasonló elővigyázatossági lépéseket javaslok. Egyrészt a kitartó vasúttal ingázóknak, másrészt autóval szerencsét próbálni igyekvő, dugóban üldögélőknek egyaránt!