Csali

Gondolkodtam rajta, hogy érdemes-e esetleg ír államadósságot venni (volt is róla egy jó elemzés). Még a 3 beteg (görög, portugál, ír) közül ők néznek ki a legjobban, és a hozamok már kellően magasak.

De nem teszem, mert egyrészt a hozam–kockázat arány még mindig messze nem eléggé vonzó, másrészt mert ha/amikor a görögök bedobják a törölközőt, akkor annak úgyis olyan komoly pánikgeneráló hatása lesz, hogy sok egyéb eszköz beszakad tőle. Valószínűleg európai szuverén adósságot nem is szabad venni addig, amíg egy-két európai állam be nem csődöl.

Más válságok kapcsán is kiderült már, hogy a pánikban nem az először összeomló, legrosszabbakat kell venni, hanem a folyamat végén elgyengülő, de jó fundamentumokkal bíró eszközöket, és általában meg kell várni legalább egy „kataklizmikus” eseményt (pl. 1998: orosz csőd, 2001: toronyházak, 2008: Lehman, stb.), aminek hatására sokan fejvesztve menekülnek – és még ezután is időnként heteken, hónapokon át tart a kényszerlikvidálás. A(z európai) szuverén államadósság válság még egyáltalán nincs a pánik állapotában, hanem csak a lassú, folyamatos romlás jellemző, ami mindenkit aggaszt, de a legrosszabbat sokan még el sem tudják képzelni – kb. úgy, mint ahogy 2008 tavaszán-nyarán a tőzsdék álltak. Úgy vélem, ennek a válságnak még hosszabb kifutása van, és venni csak nagyon nagy pánikban lesz szabad.