Csapkodás a piacokon ide-oda

Óvatos a Concorde Vakmajom Alap

Az október közepén indult Concorde VM (Vakmajom) Abszolút Származtatott Befektetési Alapban levő vagyon gyorsan, egy hónap alatt emelkedett 330 millió forintról kétmilliárd forint közelébe, és ma is hasonló szinten van. Az alap egyrészt azért lehet érdekes a befektetőknek, mert egyike az első származékos nyílt végű alapoknak a piacon, és nemcsak long (vételi), hanem short (eladási pozíciókat is felvehet, másrészt – nagy valószínűséggel – a Vakmajom név mögött rejtőző, a részvénypiacon közismert internetes szakíró is tanácsot ad a keze léséhez. (Pontosabban a Vakmajom Tanácsadó és Szolgáltató Kft., lásd Napi Gazdaság, 2005. október 12., 11. oldal.)

Az alap egy jegyre jutó nettó eszközértékének (árfolyamának) alakulása arra utal, hogy az első hónapokban igencsak óvatos volt: az indulás óta gyakorlatilag nem süllyedt a kiindulási érték alá, de növekedése is szerény maradt, az időarányos betéti kamatokat sem szárnyalta túl. Havi jelentései szerint tőkéjének túlnyomó részét, 95-96 százalékát rövid futamidejű kincstárjegyekben tartja, a fennmaradó pár százalékot pedig származékos ügyletekben.

Amint a Concorde Alapkezelő vezérigazgatójától, Szabó Lászlótól megtudtuk, az alapnak nem célja sokat kereskedni, viszont mindenképpen a kiindulási érték felett, a pozitív tartományban szeretné tartani az árfolyamot (mint az abszolút hozamú alapok általában, amire az alap elnevezésében az „abszolút” jelző is utal). Eleve úgy tervezték, hogy csak erős piaci trendek kialakulása esetén fognak beszállni, ilyen trend azonban jelenleg nem figyelhető meg az általuk követett piacokon, inkább oldala/ásnak, ide-oda csapkodásnak nevezhető az, ami történik. Emellett a futamidő elején még különösen óvatosak, és kerülik a veszteségek lehetőségét. A pár százaléknyi származékos ügylet egyelőre arra utal, hogy tesztelik a piacot.

Eidenpenz József

Forrás: Napi Gazdaság – 2006. február 9.