CSED

CSED 2021

A Csecsemőgondozási Díj, azaz a CSED, a szülési szabadság idejére vonatkozó fizetéspótló támogatás. Ez a legelső, gyermekvállalást támogató juttatás, amelyet bármelyik leendő szülő igényelhet, már a terhesség utolsó heteiben. A CSED a szülési szabadság időtartamára, azaz 168 napra jár és a figyelembe vehető jövedelem 70%-át utalják ki jelenleg, ami a következő év júliusától 100%-ra emelkedik.

CSED SZÁMÍTÁSA

Amennyiben az igénylést benyújtó szülő rendelkezik 180 napi jövedelemmel visszamenőlegesen, akkor a CSED összegét az ekkor kapott jövedelem szerint határozzák meg. Ha csak 120 napnyi jövedelemmel rendelkezik, akkor pedig azt fogják figyelembe venni. Ha az igénylő nem rendelkezik 120 napnyi jövedelemmel sem, akkor a CSED összegét a mindenkori minimálbér szerint határozzák meg.

A Csecsemőgondozási Díj összegéből csak a személyi jövedelemadó előleg kerül levonásra, és a családi adókedvezmény is érvényesíthető belőle.

CSED összege és időtartama

Legfeljebb 168 napig kaphatja az igénylő, kivéve koraszülött gyermek esetén. A CSED-et elsősorban a szülési szabadság idején kiesett jövedelem pótlására találták ki. Ez 24 hetet jelent, amiből 2 hetet kötelező kivennie az anyának.

Ha nem a vér szerinti szülő igényli, akkor utalása a gyermek születésétől számított 168. napig tart.

CSED kalkulátor

A Menedzsment Fórum portál kalkulátorának segítségével kiszámolhatja, hogy pontosan mennyi CSED-re jogosult.

CSED igénylés és jogosultság

Már a terhesség utolsó heteiben lehet igényelni bármelyik szülő által, amennyiben a gyermek születése előtt 1 évig biztosított volt és a gyermeke a biztosítás ideje alatt vagy lejárata után maximum 42 nappal született.

További tudnivalók:

  • Nem vér szerinti anya is jogosult lehet
  • Bizonyos feltételek mellett férfiak is jogosultak lehetnek
  • Ha lejárt a biztosítása, de baleseti táppénzt még kap, akkor is jogosult
  • Ha úgy gondolja, hogy a kérelmét igazságtalanul utasították el, lehetősége van fellebbezni, ilyenkor újra átvizsgálják az igénylését
  • Ha a kérvényező nem rendelkezik a szükséges 1 éves biztosítási idővel, de minden más rendben van az igénylésével, akkor a kormányhivatal általában elfogadja a kérvényt

CSED nyomtatvány

Papírformában a munkáltatónál lehet igényelni, míg az egyéni vállalkozók és egyéb önfoglalkoztatottak online tudják benyújtani a kérvényt. Amiket szükséges csatolni:

  • Ha biztosított volt, de megszűnt a jogviszony, akkor csatolni kell a biztosításról szóló igazolványt
  • Ha szülés előtti 2 évben több munkahelye volt, azt igazolnia kell
  • Ha nem a vér szerinti anya, hanem az édesapa igényli, akkor csatolni kell az egészségügyi szolgáltatótól kapott igazolást az édesanya állapotáról
  • Ha a szülés előtt igényli, akkor csatolni kell a születés várható időpontjáról szóló orvosi nyilatkozatot

GYED, GYES

A CSED-et nem kaphatja egyszerre a GYED-del, de a két igénylést be lehet adni egy időben.

A GYED-re (Gyermekgondozási díj) a CSED lejárta után jogosult a szülő egészen addig míg a gyermek be nem tölti a 2 éves kort. A GYED összege maximum a mindenkori minimálbér kétszeresének a 70%-a lehet, de mellette korlátlanul vállalhat munkát a szülő.

A GYES (gyermekgondozást segítő ellátás) havi összege 28.500 forint gyermekenként és a gyermek 3 éves koráig kapható.