Csomag reloaded

Tanult makrogazdasági szakértő kollégám a minap megrótt, hogy miért írok én olyan hülyeségeket, hogy az Orbán/Matolcsy-csomagban nincs semmi (egy másik tanult kollégám ugyanezt hangoztatta már korábban). Szerinte ez csak azért van, mert nem láttam még valódi, rendes strukturális csomagot – márpedig ez az.

Ez önmagában igaz lehet, meg egyébként is meg kell hallgatni minden terület szakértőjét, nyilván jobban tudják, mint én, így hát elolvastam a nekem átküldött csomag angol verzióját (ami állítólag bővebb a magyarnál).

Azonban az olvasgatás hatására semmit sem módosult álláspontom: ez a csomag egy sorvezető, egy térkép, amely megmutatja, hogy mely területen mivel kell MAJD foglalkozni, azonban a konkrétumok teljességgel hiányoznak belőle. Egy ígéretrendszer, miszerint a problémák MAJD kezelésre kerülnek és ennek MAJD lesz valamekkora megtakarítási eredménye. Hogy miért pont annyi, és hogy lehet azt elérni, az számomra nem derült ki (ami lehet, hogy az én hibám).

Egy ilyen csomag megvalósítása során gigantikus az implementációs kockázat, magyarul ki tudja, mi lesz a végeredménye az egésznek. Afelől eddig sem volt kétségem, hogy a magyar államháztartás nincs veszélyes helyzetben, valamit majd farigcsálnak és átvergődünk a nehézségeken, valamint a csődkockázatunk egyértelműen túlzó, de arról nem győztek meg, hogy itt valódi, komoly átalakítások lesznek végrehajtva. Reméljük lesznek, de hiszem, ha látom…