Cudar világ jön Magyarországon, ha nem változtatunk

A kormány a hozzá közelálló vállalkozásokat hozza helyzetbe olcsó hitelekkel, miközben nem fordít eleget az oktatásra – Zsiday Viktor szerint ha elmaradnak a szükséges reformok, cudar világ jön.

Előbb-utóbb visszaüt a kormány politikája – ezért nem baj, hogy nincs eurónk

Egy percig sem kellett komolyan venni, hogy a kormány tényleg be akarná vezetni a közös devizát, hiszen egész gazdaságpolitikája a minél nagyobb döntési szabadságra épül – ZsidayViktor szerint egyszerű PR-fogás volt Varga Mihály mondata.
A befektetési szakember a Magyar Nemzetnek adott interjúban elmondta: szerinte a bizonytalan gazdasági környezet, a kormányhoz közeli vállalkozások előtérbe helyezése nem tesznek jót a versenynek – az ebből fakadó gazdasági problémák olyan gondokat okozhatnak néhány éven belül, amelyek megoldásához szükség lehet a szabad árfolyam- és monetáris politikára – így nem tenne jót nekünk az euró bevezetése.
Az egyenlő verseny megteremtése helyett olcsó hitelt adnak az arra érdemes vállalkozásoknak, miközben az oktatásba nem tesznek jelentős összegeket. Zsiday szerint az oktatás elhanyagolása mellett a mélyszegénység jelent komoly akadályt a magyar gazdaság növekedése előtt.

Cudar világ jön, ha nem lesznek érdemi reformok

A szakember szerint sok példa van arra, hogy nincs jövő az EU-n kívül számunkra – főleg ha még az uniós támogatásokat is figyelembe vesszük, ami nélkül elenyésző lenne a gazdasági növekedésünk.

2020 után, amikor kifutnak az uniós források, más komoly gondok elé is nézünk: a már megindult béremelkedés miatt veszítünk versenyképességünkből, emelkedni fog az infláció, szűkül a költégvetés mozgástere. Eddigre kellene beérnie a reformoknak: az oktatás, a bírósági és végrehajtási rendszer átalakításának, a kiszámíthatóság növelésének. Ha ezek nem történnek meg, cudar világ jön – véli Zsiday Viktor.

Forrás: privatbankar.hu