Már.
12
2019

Diákhitel buborék az USA-ban

Sokakban él az a kép (elsősorban Hollywoodnak köszönhetően), hogy az amerikai felsőoktatásban tanulók élete fenékig tejfel. Kikerülvén az iskolából, diplomával a zsebükben könnyen el tudnak helyezkedni jó karriert biztosító állásokban. Ezáltal az amerikai álmot könnyen meg tudják valósítani. A valóság azonban jóval zordabb ennél! Az Amerikai Egyesült Államokban a felsőoktatásban tanuló diákok hitelkockázata új csúcsot dönt szinte minden egyes nap. 2006 óta az Egyesült Államok kummulált diákhitel állománya több mint 200% -kal nőtt 521 milliárd dollárról 1570  milliárd dollárra.

 

Forrás: St Louis FED

Forrás: St Louis FED

Ezzel párhuzamosan  a felsőoktatás költségei is brutálisan megemelkedtek. Az átlagos tandíj, szállás és étkezési költségek inflációval korrigáltan mérve megháromszorozódtak az elmúlt ötven évben! Négy év alatt több mint 40 ezer dollár költsége keletkezik egy hallgatónak. Átszámítva ez az összeg 11,2 millió forint.

 

Forrás: U.S. National Center for Education Statistics

Forrás: U.S. National Center for Education Statistics

A késedelmes diákhitelek száma pedig egyre csak emelkedik úgy, hogy közben a munkanélküliségi ráta 40 éves mélypontra, 3,9%-ra esett. E tény azt sugallja számomra, hogy bár erős az amerikai munkaerőpiac, azonban a bérdinamika nem kellő mértékű ahhoz, hogy segítsen az embereknek kezelni a fennálló kötelezettségeiket. Más szóval, a diplomások jövedelmi szintjei nem feltétlenül elég magasak ahhoz, hogy fizetni tudják a fennálló tartozásaikat (diákhitel, autó kölcsön, jelzálog, sokszor mindez egyszerre). A kilencven napot meghaladó késédelembe esett diákhitelek összege 2019. év elején meghaladta a 160 milliárd dollárt.

 

Forrás: Bloomberg

Forrás: Bloomberg

Az amerikai adatokat látván, Így utólag visszagondolva, hálás lehetek a sorsnak, hogy ingyen tanulhattam Magyarországon, és tiszta lappal kezdhettem a nagybetűs életet!