Diktatúrát nyomokban sem tartalmaz

Visszatér az élet és a szabadság a Cseh Köztársaságba, rendezetten, előre közzétett ütemterv szerint.

Április 24-től szabad az utazás külföldre, viszont a határ átlépésekor visszafelé tesztet kell csinálni, vagy 14 nap karantén. A határ menti ingázás is szabad, kéthetente kell tesztet csinálni. Beutazhatnak Csehországba az üzleti útra érkezők és azok az EU állampolgárok, akik ide járnak egyetemre. Az országon belül mindenki oda utazik indok nélkül, ahova akar, 10 főig csoportosulások engedélyezettek.

Április 27-től megnyithatnak a 2500 nm-nél kisebb üzletek a plázákon kívül, autósiskolák, konditermek, de a zuhanyzót és öltözőt tilos használni.

Május 11-től nyithatnak az éttermek és kávézók teraszai, múzeumok, galériák, kiállítótermek, korlátozottan megindulhat az alsó- és középfokú oktatás, 15 főnél nem nagyobb csoportokban. Nyithatnak a plázák. És a sörkertek! (Szegény csehek, hogy bírták ki eddig.)

Május 25: nyithatnak az éttermek és sörözők belső terei, a hotelek és hostelek, a kulturális-, szociális-, és sport rendezvények is indulhatnak, korlátozott létszámmal.

Május 27: Visszanyithatnak az egyetemek, az oktatás 5 főnél nem nagyobb csoportban történhet.

A maszkviselés június végéig kötelező lesz közterületen.

A járvány- és válságkezelésében derült ki igazán, hogy a cseh államigazgatás működése jellegében mennyire közel van az osztrákhoz és a némethez, a súlyos korlátozások mellett természetesen semmiféle diktatúra nem került bevezetésre, az állam(párt) nem használta ki haramiaként a járványt gazdasági pozíciószerzésre vagy a politikai ellenfeleivel való leszámolásra, például Prága gazdasági kivéreztetésére, működik az alkotmányos demokrácia és a jogállam minden elemével.

Sőt. Például egy prágai bíróság csütöröki ítéletében kimondta, hogy több korlátozó intézkedés alkotmányellenes és április 27-ével megsemmisítette őket, mert nem felelnek meg a jogállami normáknak – a lazítások ütemezése nem kis részben ennek a bírósági ítéletnek is köszönhető. Van kontroll a végrehajtó hatalom túlhatalma felett, a csehek nem csicskulnak be.

“The court fully respects that the state of emergency has been declared by the government, as well as the reasons for which it was declared. However, the Court could not ignore the fact that the scope of the contested measures constitutes an unprecedented restriction of fundamental rights, in particular freedom of movement and freedom of establishment. Výborný said that even in the current situation, the state power authorities must insist on rules and preserve the rule of law to the maximum possible extent.”

Forrás: Vakmajom a Facebookon