dohány

Dohánybiznisz – Tetszik, nem tetszik, működik a piacgazdaság

Bármennyire is próbálja velem elhitetni a kormányzat, hogy a szabályozott keretek között működő piacgazdaságot eredményesen helyettesítheti az „okos” állam, én továbbra is hiszek a kereslet-kínálat hosszú távon legyőzhetetlen erejében.
Jó példa erre a drasztikus adókkal mesterségesen magasan tartott árú cigaretta piacának átalakítása: A legális cigi az elárusító helyek drasztikus csökkentésével nehezebben elérhetővé vált és az utólagos árrés-növeléssel tovább drágult. A fogyasztók pedig az ösztöneiket követik.

Kedden aláírják a rezsicsökkentést támogató kérdőívet, szerdán pedig a trafikokat kikerülve az aluljáróban megveszik a fekete (azaz olcsóbb) cigit, a kieső jövedéki adóval szabotálva a kormány adósság elleni harcát. A zugcigi kereslete tehát jelentősen megnőtt. Ez eddig logikus.

Mi van a kínálattal? Mivel az utcai dohányárusítás illegális, az árusok kockázatot vállalnak. Mint a tőzsdei befektetőknél megszoktuk, a kockázatvállalás általában arányos a várható haszonnal. A cigaretta rögzített és keleti „importárának” különbsége érezhetően nőtt az elmúlt időszakban. Ez azt jelenti, hogy a zugcigiárusok ahhoz a törpe kisebbséghez tartoznak Magyarországon, akiknek jelentősen emelkedett a fizetése. Van is jelentkező bőven, elég körülnézni a forgalmas gyalogos csomópontokon.

Oké, de mi van a kockázattal (a másik oldal fizetésével)? Akármilyen hihetetlen, de a kockázat is csökkent. Az egykori VPOP beolvasztása a NAV-ba, a szükségesnél jóval mélyebb szakmai szinteket elérő politikai nagytakarítás és legfontosabbként a feketegazdasággal a fronton harcoló közszolgák túlterhelése, és reálbérének évek óta tartó drasztikus csökkenése biztonságosabbá tette az illegális dohánybizniszt. Úgy tűnik, hogy a nemzeti együttműködés rendszerének bevezetése érthetetlen módon nem ellensúlyozza az adóellenőrök csökkenő elhivatottságát.

A kormány előtt három megoldás van a feketepiac csökkentésére:

1. Alkotmánymódosítás: Az Alkotmányba rögzíti a zugcigiárusítás tilalmát. Ez nyilvánvalóan rádöbbenti a svarcolókat tarthatatlan magatartásukra és megszégyenülten visszamennek munkanélkülinek. A kormány a hatályba lépést követő 15. napon büszkén kihirdeti, hogy a feketepiacot mint a multik és a bankárok nemzetellenes örökségét eredményesen és visszavonhatatlanul megszűntette.

2. Piacgazdasági „A” verzió: A hivatalos és az illegális árak különbségének csökkentésével redukálja az illegális dohány keresletet.

3. Piacgazdasági „B” verzió: Az adóellenőrök számának növelésével és fizetésük megemelésével növeli az ellenőrzés hatékonyságát, ezzel növeli az utcai árusok kockázatát, így csökkentve az illegális kínálatot.

Az én tippem: Mivel a jövedéki adóbevételek stratégiai fontosságúak a költségvetés szempontjából, a probléma erőteljes sikerpropagandával történő virtuális kezelése (lásd állami tankönyvellátás, EU-támogatások, államadósság-csökkenés) most nem kifizetődő, marad tehát valamelyik közgazdasági megoldás. Tetszik, nem tetszik, működik a piacgazdaság. Nem fontos, de egyébként a „B” megoldásra tippelek.