Dollár, euró

Több éve optimista vagyok a dollárra (elsősorban az euróval és a forinttal szemben) de eddig jellemzően ez nem volt nyerő hozzáállás. Most azonban vannak jelei, hogy a dollár komoly menetelés közepén van, s talán még nincs vége erősödő trendjének.

A hosszútávú optimizmusomat félretéve (USA mind demográfiában, mind innovációban, adórendszerében, egységes irányításában, vállalkozói szellemiségében, csökkenő energiafüggősége okán sokkal jobban áll, mint Európa vagy Japán, és valószínűleg Kínánál is), most inkább a rövidebb-középtávról beszélnék.  A dollárindexen ugyanis komoly kifeneklés jelei látszanak. A dollár-index 2008 tavaszán érte el mélypontját, azóta nagy amplitúdóval ingadozott és most másfél éves csúcsra került, méghozzá úgy, hogy egy jól kiépített fordított fej-vállat láthatunk az index grafikonján, amelynek a nyakvonalához értünk el. Technikai elemzők szerint ennek áttörése további jelentős dollárerősödést vetít előre. Fundamentális oldalról pedig már hetek óta egyértelmű a helyzet: Európában masszív monetáris stimulusra lesz szükség, így a dollárral szembeni relatív monetáris kondíciók és a növekedési különbség is a dollár erősödésének irányába hat (és az euró gyengülése felé).

Ha igazam van, akkor ez további gyengülést okozhat a nyersanyagok piacán (amelyeket mind a dollár erősödése, mind a globális lassulás fenyeget) is, különösen az olaj viselkedik döglött macska módjára, ami nem is csoda: az iráni veszély miatt valószínűleg nagyon sok spekulatív vételi pozíció volt benne, és most ezek likvidálása zajlik, miközben a fundamentumok egyébként is romlanak. Nem csoda, hogy szinte semmi pattanást nem tudott bemutatni.

A nagy kérdés, hogy megáll-e elméletem, miszerint az európai problémák nemhogy rosszak, hanem jók az amerikai részvénypiacnak, hiszen további monetáris és fiskális lazítást jelent (de legalábbis a szigorítás valószínűségét csökkenti), miközben az amerikai gazdaság lassú növekedése fennmaradhat. Ez együtt nagyon jó környezetet kellene, hogy jelentsen, meglátjuk, hogy az esetleges további európai problémákat hogyan állja majd az S&P. Láthatóan mostmár megijedtek a befektetők, többnapos eladási hullám volt amerikai részvényekben, leestünk a 200napos mozgóátlag közelébe, a korrekció időben és térben is megfelel az elvárásoknak – persze feltéve, hogy ez egy korrekció s nem egy új trend kezdete, de én egyelőre ezt feltételezem…

Forrás: zsiday.hu