A megtévesztő túlélők

Archívumunkból (2019):

Talán sokan nem ismerik annak a történetét, hogyan mentette meg a magyar származású matematikus, Wald Ábrahám rengeteg amerikai pilóta életét a második világháborúban. Az amerikai légierő szakértői miután megvizsgálták a bombázásból visszatérő repülők testét, arra jutottak, hogy a láthatóan sok találatot kapó szárnyakat és farkat kell nagyobb páncélzattal ellátni.
Ekkor lépett közbe Wald, rámutatva, hogy éppen ellenkezőleg, a motorokat kell megerősíteni. A légierő vizsgálata ugyanis csak azon gépekre terjed(het) ki, amelyek visszatértek a bombázásokból. Valójában azok a gépek zuhannak le, amelyeket a látszólag sértetlen területeken találnak el.

A fenti egy szemléletes példa az ún. survivorship-biasra (túlélési torzítás). Befektetések során is gyakran találkozunk vele – amikor csak a sikeres tagjait vizsgáljuk egy csoportnak és kihagyjuk a számításainkból a kudarcot valló, így eltűnő egyedeket.
Az alábbi ábra a Dow Jones amerikai részvényindex 120 évnyi menetelését mutatja 30 ponttól 30 ezer pontig. Ez alapján gondolhatnánk, hogy az indexet alkotó részvényeket jó lehetett birtokolni. Azonban így természetesen a fenti torzítás áldozataivá válnánk. Ugyanis az indexből folyamatosan kikerültek a hanyatló cégek és bekerültek a legjobban teljesítők. A folyamat 2018-ban teljesedett be, amikor az utolsó „alapító tag”, a General Electric is kikerült az indexből.