Dr. Karsai Béla (57)

Karsai BélaKarsai Béla 1988-ban alapította műanyagfeldolgozó vállalkozását kisfaludi családi házának udvarában, amely fokozatosan fejlődött. Fő profilját a gyógyszeripari csomagolóanyag-gyártásban határozta meg. Első üzemét 1992-ben Seregélyesen építette fel, ahonnan 1994-ben Székesfehérvárra költözött egy 10 ezer négyzetméteres gyártóbázis felépítésével. Mára cége, a Karsai Műanyagtechnika Holding Zrt. egy 8 tag- és egy leányvállalatból álló csoportot ölel fel, összesen közel 700 főt foglalkoztat. Karsai Béla fiatalon versenyszerűen motorozott, megtanult repülőgépet vezetni és vitorlázik is.

1. Mire különösen büszke szakmai pályafutása során?
A szakmai pályafutásom indulása volt igazán kockázatos, mert akkor kezdtük, amikor úgy fogalmazott mindenki, hogy „itt mindennek vége van”. Szerintem meg akkor kezdődött. Ez egy látásmódbeli különbség volt, ami sokat segített a cég fejlődésében.

2. Mitől jó egy vezető és mitől rossz?
Sok tulajdonsága van egy embernek, amire nem lehet azt mondani, hogy jó vagy rossz. Bizonyos tulajdonságok, melyek néha zordnak tűnnek, segíthetik a kitartást, a nehézségek elviselését. Így vagyok a jó és rossz vezetői kérdéssel is. Bizonyos helyzetekben egy autokrata szerep sokkal többet segít, mint egy demokratikus, ugyanez fordítva is igaz.

3. Mi az, amit a legjobban értékel egy munkatársában, és mi az, amit a legkevésbé tolerál?
Szakmaiság és a cég iránti lojalitás. Ami zavar, az ezek hiánya.

4. Milyen kudarc érte pályafutása során és mit tanult belőle?
Pannonplast Rt.-vel való szakmai elképzelésem, amelyet újra megtennék, de reményeim szerint banki botrány nélkül…, és akkor hasznos lett volna a magyar műanyagipar számára. A bankbotrány viszont kívülálló elemként jött, így arról nem tehettem. A történet több, mint tanulás volt.

5. Ki volt önre a legnagyobb hatással a világ cég- vagy politikai vezetői közül? Miért éppen ő?
Spányi Antal püspök, aki nem cég- és politikai vezető, azonban példakép. A teljesség igénye nélkül nagyon sok nagyszerű embert volt/van szerencsém megismerni és tisztelni: id. Béres József, Alexander Bródy, Freund Tamás, Roska Tamás.

6. Milyen munkával keresett először pénzt?
12 évesen a dunaújvárosi piacon nyaranta a kertben termett gyümölcsöt árultam.

7. Mi az a tanács, amit továbbadna egy pályaválasztás előtt álló fiatalnak?
A nagy kérdés nem az, mit hoz a holnap. Az igazi kérdés, mit hoz a tegnap.” (Márai Sándor)
El kellene gondolkodni a fiataloknak azon, hogy az élet egy gazdasági vállalkozás is egyben. Ennek megfelelően kell a döntéseket meghozni.

8. Mit tart manapság a legnagyobb kihívásnak a világban?
A békét.

9. Mi az, ami igazán kikapcsolja a munka után?
Kertészkedés, sport (nordic walking, síelés, úszás).

10. Hol élne legszívesebben? Miért éppen ott?
Magyarország egy szép ország, tehát éppen jó helyen élek.

+1 Sok olyan olvasónk van, akiket a befektetések világa érdekel. Van-e olyan befektetési módszer, elv, döntés, ami önnek bejött?
Így a brókerbotrányok árnyékában a kisbefektetőknek csak az államkötvényt ajánlanám. A kockázatosabb területek a profik számára javallott.