nov.
14
2014

Dr. Zárda Sarolta – a Gábor Dénes Főiskola rektora

A Közgazdaságtudományi Egyetem tervező-elemző szakán végzett 1974-ben.  1996-ban védte meg kandidátusi disszertációját az MTA-nál. Nevéhez fűződik az első magyarországi üzleti főiskola (IBS), a Számalk Szakközépiskola, a Gábor Dénes Főiskola, az International School of Budapest nemzetközi általános iskola alapítása és üzemeltetése. 2007 óta a Gábor Dénes Főiskola rektora. Díjai közül a jelentősebbek: Gábor Dénes Díj (2003), Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (2009), Kármán Tódor díj (Emberi Erőforrás Minisztérium 2010). Hobbija: nordic walking, sí, sífutás, tánc.

1. Mire különösen büszke szakmai pályafutása során?
A Gábor Dénes Főiskola, ill. az IBS létrehozásában való közreműködésre, több külföldi oktatási technológia és know-how meghonosítására. Arra a körülbelül 12000 mérnök-informatikus diploma kiadására, amelyek közül 1000-et határon túli magyar diákok szereztek meg.

2. Mitől jó egy vezető és mitől rossz?
Jó, ha el tudja érni, hogy a munkatársak a legjobbjukat nyújtsák, a munkaköri kötelességeken felül valami pluszt és nem elsősorban anyagi ösztönzés hatására. Jó a vezető, ha nélküle is megy a cég néhány hétig. Ez magába foglalja a delegálást és a bizalmat. A jó vezetőnek van víziója és energiája annak megvalósításához. .

3. Mi az, amit a legjobban értékel egy munkatársában, és mi az, amit a legkevésbé tolerál?
A tisztesség a legfontosabb, megelőzi a szakmai kompetenciákat. Ezen kívül fontos még az újra való nyitottság és az együttműködési készség. Az információ (tudás) féltését tolerálom a legkevésbé, mivel az oktatás, fejlesztés területén ez a legfontosabb erőforrásunk.

4. Milyen kudarc érte pályafutása során és mit tanult belőle?
Kevés kudarcom volt, de mindegyik egyfajta diszkriminációra vezethető vissza. A tolerancia fontosságát tanultam belőle, továbbá a kudarcok mindig kitartásra és még jobb munkára ösztönöztek.

5. Ki volt önre a legnagyobb hatással a világ cég- vagy politikai vezetői közül? Miért éppen ő?
Volt egy egyetemi oktatóm, később egy rövid ideig főnököm:  Rabár Ferenc (a rendszerváltáskor pénzügyminiszter lett). Tőle tanultam a nagy komplex rendszerekben való gondolkodást.

6. Milyen munkával keresett először pénzt?
Gimnazista koromban gépírással és matematika korrepetálással, egyetemista koromban már programozással.

7. Mi az a tanács, amit továbbadna egy pályaválasztás előtt álló fiatalnak?
Gondolják végig, hogy mi az, amivel szeretnek foglalkozni. Ne a bekerülési esély, vagy a pénzkeresés lehetősége határozza meg a választását. Ha lehetőségük van rá, próbálják ki a választott területet. Például: ha pedagógus szeretne lenni, vezessen nyári tábort, vagy legyen ápolónő, ha orvosnak akar tanulni.

8. Mit tart manapság a legnagyobb kihívásnak a világban?
Az úgynevezett fenntartható fejlődést. Vissza kell venni a fogyasztói társadalomból, nincs korlátlan növekedés. Az egyén, illetve a vállalkozások szempontjából a gyors és állandó változásnak való megfelelés a legnagyobb kihívás.

9. Mi az, ami igazán kikapcsolja a munka után?
Mozgás (nordic walking, tánc, stb.), család, házimunka. Ha az erdőt járhatom, a gombavadászat.

10. Hol élne legszívesebben? Miért éppen ott?
Budapesten.  A család, a civil kisközösségek és az anyanyelv miatt. Ha valamiért el kellene hagyni az országot, akkor Toscánában.

+1

Sok olyan olvasónk van, akiket a befektetések világa érdekel. Van-e olyan befektetési módszer, elv, döntés, ami önnek bejött?
A diverzifikálás.