Duplázhattál nyolc év alatt a legjobb magyar részvényalappal

2008 óta hideget és meleget is kaptak a Magyarországon kezelt részvényalapok, a legnagyobbak közül volt olyan, amely duplázott, míg olyan alap is volt, amely nem tudott pluszos teljesítményt elérni. Most bemutatjuk az öt legnagyobb részvényalap teljesítményét. A cikket a Portfolio.hu készítette.

 2008-ban sok évtizede nem látott sokkhullám rázta meg a gazdaságot, a subprime-válság miatt sok befektetőnek végig kellett néznie, ahogy a pénze egy szempillantás alatt kámforrá válik. Sőt azóta két másik sokkot is túléltek a tőkepiacok: 2011-ben az európai hitelkrízis és az arab tavasz miatt estek a részvényindexek, míg tavaly a Kínából érkező hitelpánik rázta meg világszerte a tőzsdéket.
Magyarországon sem volt zökkenőmentes az elmúlt nyolc év, a legnagyobb alapok többsége viszont szépen hozott. Leginkább a nemzetközi, valamint a magyar piacon befektető részvényalapok tudták gyarapítani az ügyfelei vagyonát, a közép-kelet-európai régió (főleg cseh, lengyel) értékpapírjaival kereskedő alapok viszont nem hoztak túl jól.
Duplázhattál nyolc év alatt a legjobb magyar részvényalappal

A legnagyobb Magyarországon kezelt részvényalap a Közép-Kelet-Európában befektető OTP Quality B sorozata, a legjobban pedig az 1500 külföldi vállalat részvényeit passzívan tartó Concorde Nemzetközi Részvény hozott nyolc év alatt az öt legnagyobb alap közül.

Duplázhattál nyolc év alatt a legjobb magyar részvényalappal

A legjobban egyébként az elmúlt nyolc évben a Pioneer USA Devizarészvény teljesített, 128,8% a hozama, ez viszont nem került be a legnagyobb öt közé.

Kiemelt kép forrása: www.portfolio.hu