Ebola

Ha valaki élt a szocializmusban, az pontosan tudja, mit jelent az, ha bejelenti egy hivatalos-kinézetű tisztviselő, hogy nem lesz cukoráremelés”. A lakosság is mindig azonnal levette  az információt, és 2 nap alatt az összes cukrot felvásárolták a boltokból. Kicsit hasonló érzésem van az ebola-járvány kapcsán:

Két, egymástól eltérő problémám is van a sztorival. A nagyobbik az, hogy mostanában több európai/amerikai kórházi ápoló is megbetegedett – annak ellenére, hogy a hivatalos vélemény szerint az ebolát szinte lehetetlen elkapni védőfelszerelésben, sőt, még anélkül is igencsak szoros kontaktusba kell kerülni egy beteggel, hogy megfertőződjünk. Az alapján amit olvasunk a hírekben, ez nem feltétlenül felel meg a valóságnak – persze reméljük nem erről van szó, csak sok figyelmetlenségről és véletlenről. Ehhez abszolút nem értek, de nekem nem kóser a történet.

www.portfolio.hu

www.bloomberg.com

A másik a gazdaságot érinti, és ehhez azt gondolom többet hozzá tudok tenni. A legfontosabb – sokak által nem értett lényegi elem az – hogy nem kell ahhoz nagyon sok embernek megbetegednie, hogy a gazdaság iszonyú összeomlást szenvedjen el. Elég, ha kialakul az a percepció, hogy az ebola terjed, és viszonylag könnyen el lehet kapni. Ugyanis ebben az esetben leáll vagy drasztikusan visszaesik a légi közlekedés, sokan elhalasztják üzleti útjaikat, néhányan (vagy akár sokan) nem mennek be dolgozni, akadozni kezdhet a szállítmányozás, termelés stb. Elég, ha félelem alakul ki, és ennek hatására visszaesik a lakossági fogyasztás, elhalasztják a nagyberuházásokat (lakásépítés, autóvásárlás, utazás, stb.) gazdaság azonnal recesszióba hull. És nem csak a már gyengélkedő országokban, hanem akár azokban is, ahol robosztus a növekedés. Az ebola igazi wild card”: bármikor beüthet, és pusztán a fenyegetésével újabb recesszióba lökheti a világgazdaságot. Egyáltalán nem biztos, hogy így lesz – nyilván minden értelmes ember reménykedik, hogy nem – de sajnos nem zárhatjuk ki. Figyelemmel kell követnünk terjedését, mert pillanatok alatt szétzúzhatja bármelyik gazdaságot.

A gazdaság jelentős részben tömeglélektanon alapul, ezért a félelem halálos fegyver. Ebből a nézőpontból pedig az ebola igen-igen komoly kockázatot jelent…

Forrás: www.zsiday.hu

Fotó: librarius.hu