ECB QE: hamarosan

Egyértelmű, hogy hogyan kellene kezelni a válságot Európában de sajnos az is majdnem egyértelmű, hogy szokás szerint nem ez valósul majd meg, hanem lesz majd valamiféle európai kompromisszumos öszvér, ami időlegesen segít, de hosszútávon nem nyújt valódi megoldást. Mélyebb fiskális integráció, összeurópai bankbiztosítás, ECB hozamlimit az állampapírokra, aktív ESM-részvétel a bankrendszer helyrerakásában, ezekre lenne szükség. Ehelyett – habár a németek álláspontja puhul – ilyesféle javaslatokat kapunk csak:
https://www.portfolio.hu/gazdasag/merkel_a_paktum_csak_az_elso_lepes_volt.168225.html
https://www.portfolio.hu/gazdasag/valtoztatna_a_kriziskezelesen_berlin.168227.html

Ezek szükséges, de nagyon gyenge lépések, nem oldják meg az alapproblémát. Ha nagy lesz a baj, akkor persze biztos előjönnek valamivel az európai vezetők, de a valódi tűzoltás – egységes politikai akarat hiányában – úgy tűnik az ECB-re vár. Nincs más, aki gyorsan, határozottan tudna fellépni, és emiatt úgy vélem, hogy az ECB lesz a kelletlen lovag, aki kényszerűségből próbálja majd menteni a menthetőt. Nem világos, hogy ez miben fog megnyilvánulni, de valószínűleg valamiféle pénznyomtatásban. Mivel a politikusok vitatkoznak, ezért nem marad más, mint a központi bank. A végső megoldás amúgy is a töméntelen pénz nyomtatása lesz, jobb, ha mihamarabb elkezdik. Emiatt is gondolom azt, hogy az euró kálváriája korántsem ért véget, mivel még nagyon komoly kamatcsökkentés, lazítás, nyomtatás, stb. kell, hogy érkezzen Európából. Talán nem véletlen, hogy az euróban számított arany a múlt héten a mélységekből 3 hónapos csúcsra katapultált.

Az európai QE jön. Habár kérdéses, hogy mikor, milyen módon, mekkora mennyiségben. De jön, az biztos, különben Európának reszeltek.

 

Forrás: zsiday.hu