aug.
8
2018

Egy csipetnyi Portugália

Olvastam a napokban a portugál SL Benfica labdarúgó csapatának a 2018/2019-es labdarúgó bajnoki szezonjára vonatkozó bérletértékesítési számairól egy beszámolót. Meg kell vallanom, finoman szólva is pozitív megdöbbenést keltettek bennem.

De mielőtt még belemerülnénk a konkrét bérletértékesítési számokba és azok befolyásoló tényezőibe, vessünk néhány pillantást magára Portugáliára és Magyarországra. A két ország között nagyon nagy a hasonlóság úgy területileg, mint lélekszám tekintetében. Mindezek ellenére a honi labdarúgás fényévekre van a portugál focitól.

Magyarország területe 93.030 km2 és 9,8 millió fő körül alakul a népessége, Portugália területe pedig 92.391 km2 és 10,5 millió ember él az országban. Portugália valamelyest fejlettebb az egy főre eső nemzeti jövedelem tekintetében, azonban jóval eladósodottabb, mint hazánk. A portugál adósság mértéke 126%-a nemzeti jövedelmének, míg hazánk adóssága a GDP 74%-a. A portugál gazdaság az elmúlt három évben 2-3% közötti ütemben tudott növekedni, hazánk 3,5-4%-kal ugyanebben az időszakban. Az átlagkeresetek terén viszont Portugália teljesít jobban, ott 1150 euró összeget vihet haza egy átlagos portugál dolgozó, míg hazánkban az átlagkereset nem éri el az ezer eurót, mindösszesen 960 euró.

A két ország fővárosának lélekszáma tekintetében jelentős eltérés figyelhető meg. Portugália fővárosa Lisszabon és 500 ezren lakják, ezzel szemben hazánk fővárosának lakossága 1,76 millió fő.

Az SL Benfica labdarúgó csapatnak a székhelye Lisszabonban található. A klub múlt héten közölte, hogy július 31-ig értékesített 44.032 darab bérletet – számomra mindenféleképpen érdekesnek tűnik, hogy az eladott bérletek közül 8100 darabot cégek vásároltak meg. Az idei bérletértékesítések valószínűleg a tavalyi rekordot is meg fogja dönteni, előző évben ez 46.702 darab értékesített bérlet volt.

A lisszaboni csapat arénájának befogadó képessége 64.642 fő, ami azt jelenti, hogy a helyek közel 70%-a értékesítésre került egy héttel a szezon rajtja előtt. Másképpen megközelítve a dolgot, feltételezhető, hogy a portugál főváros több, mint 10 %-a fog hétről hétre megjelenni a mérkőzéseken. Érdekességképpen, a magyar első osztály 2017/2018-as szezonjának átlag nézőszáma 2907 fő volt.

A kilátogató drukkereket természetesen vonzza a minőség! A csapat az elmúlt öt évben négyszer nyerte meg a hazai bajnokságot, és állandó résztvevője a legnívósabb európai kupasorozatnak, a Bajnokok Ligájának is.

A csapat játékosainak együttes értéke 235,5 millió euró – míg a hazai NB I-es mezőny teljes értéke 90,6 euró – forintra átszámítva 75,36 milliárd forint*.

A másik tényező, amit a fogyasztók figyelembe szoktak venni, az nem más, mint az ár. Abszolút értelemben nem mondható olcsó mulatságnak egy normál bérlet megvásárlása egy portugál átlagfizetéshez mérten. Mindazonáltal relatív értelemben az SL Benfica szurkolói jó árban kapják a kiváló minőséget, így az ár-érték arány pompásnak mondható. A teljes szezonra a bérletek árai 99-445 euró között mozognak: forintra átszámítva 31.680 és 142.400 forint közötti összegek. Az egyes Benfica mérkőzésekre lehetséges online jegyeket vásárolni is, 14-43 ezer forint közötti áron.

A legnépszerűbb hazai csapat, a Ferencváros bérletárai 35.700-77.300 forint között mozognak, míg a belépők 2000-7050 forint ellenében vásárolhatók meg.

Gazdaságilag nincs nagy különbség hazánk és Portugália között. A jegy és bérletárak drágábbak ugyan, mint a hazai árak, azonban összehasonlíthatatlan különbség van a bajnokságok színvonalai között. Nyilván az utánpótlás-nevelésben is van némi különbség a portugálok javára. Egy dolgot azonban még nem említettem, a portugál emberek habitusát. A portugálok laza és temperamentumukról is közismert emberek. Számukra a lazítás nemcsak a mulatságot és táncot jelenti, hanem főzést, vagy akár egy jó focimeccset is. Szerencsés helyzetben vannak, imádják a focit – a pénzt és az energiát nem sajnálják rá, de ezért világszínvonalat kapnak cserébe!

*Az EUR/HUF számításokat 320 forintos árfolyamon végeztem.