nov.
30
2018

Egy mániának vége?

Napi rutinomhoz tartozik, hogy többször áttanulmányozom a pénz- és tőkepiacokat. Ezek közé tartoznak a főbb tőzsdeindexek, néhány egyedi részvény, a globális gazdaság számára legfontosabb országok kötvényeinek hozamai, a világkereskedelem szempontjából meghatározó devizapárok, és végezetül mindig vetek egy pillantást a kriptodevizák árfolyamára is. Amit a Bitcoin esetében most látok, az néhány hónappal ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna nagyon sok ember számára a világon. A Bitcoin ára 3600 dollár környékén jár.

Forrás: Reuters

Forrás: Reuters

Egy évvel ezelőtt 19 ezer dollár fölé szárnyalt az árfolyam, úgyhogy az idő tájt rengeteg kérdést kaptam ügyfeleimtől, hogy érdemes-e venni, eladni, bányászni, illetőleg hogy részt veszünk-e a portfólióink szintjén ebben a szárnyalásban?

Akkor úgy gondoltam, hogy szabályozói oldalról fognak véget vetni a mániának. Tévedtem, maga a piac hozta el az összeomlást, és hamarabb, mint gondoltam. Meg lehet próbálni a zuhanást bitcoin specifikus dolgokkal magyarázni, de az ether is esett 90 százalékot és még lehetne sorolni a kriptodevizákat. A valóság az, hogy a pénznyomtatás, a nulla/negatív kamatok minden eszköz árában inflációt okoztak, legyenek azok a globális részvény- és kötvénypiacok, a műkincsek vagy akár a kriptopénzek. Jövőre a nagy jegybankok már csökkentik mérlegfőösszegeiket és a kamatszintek is elkezdenek normalizálódni.

Mindezekből számomra két dolog következik. Egyrészről az emberek többsége a közelmúlt történéseiből indul ki, amikor a jövőről gondolkodik. Ha ez idáig mindennek fölfelé ment az ára, akkor miért változna ez meg a közeljövőben? Másrészről azt gondolom vannak még eszközosztályok szép számmal a világban, ahol túlárazás van.