Egyelőre a fix költségekben hisznek

Érdekesen alakul át a privát bankok üzletpolitikája. Kállay András, az Erste Bank igazgatója szerint fontos kérdés, hogy a banki szolgáltatókhoz tartozó privát bankok milyen szabadságot kapnak üzletpolitikájuk kialakítása során. Ha túl keveset, akkor a gyorsabban reagáló, kevésbé merev eljárásrendű független, specializált szereplők üzleti lehetőségei számottevően bővülnének. Ugyanakkor ezt a szolgáltatói kört a szabályozói feltételek, például a compliance előírások teljesítése, pontosabban a szükséges fejlesztések finanszírozása szorítja be. Szabó Sándor, a K&H Bank igazgatója úgy véli, a feladatok, előírások és az üzletági lehetőségek kapcsán a banki háttér előnye lehet az, hogy bizonyos feladatokat egy bankcsoport a régió több országa között meg tud osztani. Az Erste tavaly december óta például bécsi irányítás alatt áll, s így a privát bankárok oktatása/képzése is egységes módon, az osztrák főváros irányításával valósul meg több régiós ország privát banki munkatársai esetében is. Ennek nyomán a dolgozók számára is könnyebb megfelelő karrierlehetőséget kínálni.

A K&H-nak sikerült javítania a jövedelmezőségét az elmúlt négy évben. A társaság tudatos értékesítéstámogatással tért át a rendszeres bevételt hozó konstrukciók ajánlására, amivel folyamatosan emelkedő margint tudtak érvényesíteni az ügyfelek felé. Az Ersténél szintén a flat díjak előretörése adja a biztonságot, amelyhez transzparens díjképzés társul. A konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy a magyar ügyfél hamarabb választ kockázatosabb konstrukciót, mint például a cseh és a szlovák privát banki ügyfél (noha ott alacsonyabb a kamatszint). A magasabb kockázat természetesen magasabb díjakkal jár.

Schuszter Péter, a Generali Alapkezelő elnök-vezérigazgatója szerint a CRM-rendszerek fejlesztése önmagában nem elég ahhoz, hogy a privát banki szolgáltatók az ügyfeleket magukhoz tudják kötni – ez a szegmens ugyanis nem a gépesített megoldásokra, hanem épp a személyes meggyőzésre alapoz. Épp ezért sokkal sikeresebb modell lehet, ha a cég felajánl a szolgáltatások közel teljes palettáját bemutató próbát, ahol a partnerek – lényegesen csökkentett vagyont kockáztatva – használhatják és megismerhetik a szolgáltatásokat.

A konferencián elhangzott: a sikerdíjas konstrukciók piacra lépésétől még messze van a magyar piac, a megkérdezett szakemberek az ebbe az irányba tett első bizonytalan lépésként értékelnék azt, ha a díjazásban a konstrukciók kidolgozásába fektetett időt és szaktudást elismernék az ügyfelek. A Concorde Alapkezelő szakembereinek véleménye szerint, ha egy vagyonkezelő jó portfóliót tud felépíteni, akkor a vagyontömegen sokkal komolyabb bevétele képződik, mint a fix bevételek terén.

Forrás: Napi Gazdaság – 2013. július 12.