Egy elvont erőforrás: az idő

Nincs jobb alkalom az idő múlásán merengeni, mint az új év első napjain. Számba vesszük mi sikerült és mi nem, és ha pozitív is volt a szaldó, tudjuk, mindez egy évünkbe került. Ráadásul fogalmunk sincs, hogy ez a bizonyos év mennyi hátralévőből jön le.

Természetesen az alapkezelő szakmában is nagy jelentősége van az időnek. Hiába látjuk jól a dolgokat, ha az adott befektetési döntés időzítése nem megfelelő. Rövid távon bizony a piac nagyon meglepő dolgokat tud produkálni, így könnyen előfordulhat, hogy mikor bekövetkezik, amit vártunk, ingünk, gatyánk ráment a pozíció finanszírozására.

Keynes ezt a következőképpen fogalmazta meg: „A piaci irracionalitás jóval tovább fennállhat, mint a fizetőképességed.” De most nem a kockázatkezelés a téma, hanem az idő. Az idő szofisztikált kezelése a mi munkánkban leginkább az opciós piacon valósul meg. A kereskedett vételi vagy eladási jogok (minden mást változatlannak feltételezve) napról napra, jól mérhetően veszítik el értéküket. Szerintem az opciók kiírása valahol nagyon mélyen, női műfaj, hiszen a megállíthatatlanul múló napok feletti szomorúságot (amelyet a hölgyek általában érzékenyebben átélnek) az értékpapírszámlák gyarapodó egyenlege próbálja (persze végül sikertelenül) ellensúlyozni.

Találtam egy fantasztikus videót az időről, érdemes megnézni, szerintem lenyűgöző. Meglepő módon egy harcművészeti oldalon, a  kungfuakademia.hu honlapon akadtam rá. Mivel az Alapkezelő több dolgozójának van némi köze ehhez az intézményhez, az alábbi linkkel szívesen ütünk két legyet egy csapással: rámutatunk egy érdekes és nagyon profi honlapra és megosztunk egy lebilincselő és tanulságos munkát az egyik legelvontabb erőforrásunkról, az időről.

A videó itt tekinthető meg.